19 Juni 2019
Tipsa: 073-094 57 58

Tre tänkvärda tavlor

Det är mer än fyrtio år sedan jag blev askersundsbo. Det var nog tänkt att det skulle bli några år, men jag blev kvar. Askersund har blivit min hembygd, min plats på jorden.

Stadsmotiv. Teckning Sven Hagman

Under min första tid i staden lade jag märke till en man. Han kan ha varit runt 60 och cyklade omkring på en röd damcykel med en unikabox på pakethållaren. Jag fick så småningom veta att han hette Sven Hagman och att han var hemfrisör. Han cyklade alltså hem till sina kunder.

Långt senare förstod jag att han var en mycket skicklig tecknare. Som jag minns det, var han med på en utställning med lokala konstnärer. Jag har sen dess en av hans teckningar hemma på väggen. Motivet är lätt att lokalisera tack vare Norrbergaskolan och visar en gången tid. Det ser ju helt annorlunda ut idag

Kronblom på jazzfestival. Målning Gunnar Persson

På 1980-talet bodde Gunnar Persson i Åmmeberg. Det var hans pappa Elov Persson som hade skapat Kronblom och Gunnar Persson förvaltade arvet. Han målade under några år Kronblomtavlor med Askersundsmotiv. Jag har en av dessa hemma på väggen. Kronblom leder paraden vid en av tradjazzfestivalerna. Längst ner på bilden kan man se Ove Danielsson med kamera och i blå jacka.

Det är förresten inte en målning utan något slags tryck (122/420) så samma tavla finns säkert i många Askersundshem. Jag vill minnas att det fanns planer på ett Kronblomsmuseum i Askersund, men så blev det inte. Det lär istället finnas ett i Wadköping.

Husförhöret. Målning av Lilly Maria Karlsson

Min tredje Askersundstavla finns däremot bara i ett exemplar. Jag fastnade för den fina naivistiska målningen i Röda korsets skyltfönster på Sundsbrogatan. Efter att ha stannat framför fönstret några gånger, bestämde jag mig och köpte tavlan. På baksidan av tavlan finns ett tidningsurklipp och lite annat att läsa:

Målningen är gjord 1975 av Lilly Maria Karlsson och visar ett husförhör i Tiveden 1916. Ett barndomsminne kanske? Tidningsurklippet visar också att Lilly Marias tavlor en gång ställdes ut på galleri Vättern i Askersund.

Kanske har tavlans värde ökat tack vare baksidestexten, proveniensen som det bruka heta i antikrundan. Jag betalade 10 kronor.

Jag skulle gärna vilja komplettera min samling med en eller ett par Trafvenfeltstavlor med Askersundsmotiv, det finns säkert ett par hundra. Om den som läser detta har någon att sälja, är jag intresserad.

2017-12-11 14:53
Kommentera
Alf Anneborgs blogg

Alf Anneborg

Alf Anneborg i Askersund är f d högstadie- och Komvuxlärare. Aktiv i Norra Vättersbygdens hembygdsförening och lite av en cykelnörd. Skriver om sånt som intresserar mig, mest om Askersund och Sydnärke.

Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Teknik:Webbsidan är byggd och anpassad för moderna webbläsare och mobila enheter. Vi rekommenderar att du använder den senaste webbläsarversionen. Vid behov uppgradera. Sydnärkenytt använder Cookies för bättre användarupplevelse för besökare och medarbetare samt för besöksstatistik. Läs mer om Cookies. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.