18 Oktober 2019
Tipsa: 073-094 57 58

Vad du kanske inte
visste om prinsesstårta

En historisk favorit.

Denna klassiska tårta gjordes av Jenny Åkerström, en hushållslärare från Stockholm. I sin klass hade hon prinsessorna Margaretha, Märtha och Astrid. Namnet prinsesstårta kom just från dessa prinsessor.

Det första och ”riktiga” namnet på denna tårta var egentligen Grön tårta men eftersom prinsessorna var så förtjusta i tårtan döptes den om till prinsesstårta.

Receptet har funnits ända sen 1948. Varje år säljs ca 500 000 prinsesstårtor i Sverige.

Beroende på vilken färg du väljer att använda på marsipanen kan denna tårta kallas för lite olika namn. Gul kallas prins och röd/rosa har namnet opera. Samma innehåll men olika färg och namn.

En riktigt bra prinsesstårta - enligt mig - har rikligt med vaniljkräm, gärna med äkta vanilj. En god och inte för söt sylt och ett tunt lager marsipan.

Och visste du att din tårta kommer bli ännu godare om du fyller den dagen före dekorering och servering?

2017-02-01 16:41
Kommentera
Agnes Åströms blogg

Agnes Åström

Agnes Åström från Östansjö gillar att spela teater - och är snart utbildad konditor. Hon ser sitt yrke som ett konsthantverk där tårtorna ska vara lika vackra som de är goda.

Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Teknik:Webbsidan är byggd och anpassad för moderna webbläsare och mobila enheter. Vi rekommenderar att du använder den senaste webbläsarversionen. Vid behov uppgradera. Sydnärkenytt använder Cookies för bättre användarupplevelse för besökare och medarbetare samt för besöksstatistik. Läs mer om Cookies. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.