Gå till innehåll
Askersund

M/S Wättervik är redo för en ny sommarsäsong, nu med miljövänligare bränsle i tanken.

M/S Wättervik har
miljövänligt​ i tankarna

Publicerad: 25 May 2018 16:14

I onsdags tankade Johan och Marita Bergsten upp sina båtar, M/S Vättervik och M/S Pricken, inför säsongen 2018. Nytt för i år är att de ska köra på ett miljövänligt bränsle i stället för diesel.

 Det nya bränslet heter EcoPar A och levereras från Angered utanför Göteborg. Martin Frisell från EcoPar AB som var med vid premiärleveransen berättar:

– Det är ett ultrarent drivmedel för vanliga dieselmotorer. Jämfört med dieselolja går utsläppen av många cancerogena ämnen ner med över 90 procent. Halterna med kvävedioxid i omgivningen går ner med upp till 50 procent. Mängden sot minskar och det är luktfritt.

Johan Bergsten fortsätter:

– EkoPar är inte giftigt för vattenlevande organismer eller andra känsliga naturmiljöer. Passar mycket bra för båtar. Motoreffekten är oförändrad, eller till och med något bättre, och bränsleförbrukningen minskar i allmänhet något.

Johan Bergsten vill köra hela armadan på EcoPar A.

– Det kostar lite mer än vanlig diesel men vi måste värna om miljön och Vättern i synnerhet. 

Inga ändringar måste göras med motorn och det är lite fetare och smörjer bättre än dieseln.

M/S Vättervik drar vid 6,3 knops fart  14 liter/timme med diesel och Johan räknar med 13 liter/timme med nya bränslet.

Båt från 1917 på väg till hamnen

Man kan bara instämma med Johan och Marita Bergsten och tycka att de gör helt rätt som tar sitt ansvar och sätter miljön i första rummet. Kunde bara Försvaret göra detsamma vore mycket vunnet.

Undertecknad fick även höra att en gammal bogserbåt, Årås, är på väg till Askersunds hamn. Den byggdes 1917 och hade från början en ångmaskin av compoundtyp men har idag en tvåcylindrig Sefflediesel med tändkula. 

Annons

askersund