Gå till innehåll
Askersund

Hela gänget i "Skuld och gröna skogar". Foto: Weine Ahlstrand

Världspremiär för
allsångsdeckare

Publicerad: 28 June 2018 19:51

Världens första allsångsdeckare – så presenteras föreställningen ”Skuld och gröna skogar” som spelas på Sjöängen lördag och söndag. ”En fruktansvärt blodig historia där vi tar livet av folk, och samtidigt sjunger vi allsång”, sammanfattar Peter Flack, manusförfattare tillsammans med Monica Forsberg.

Bullen och Kickan, Hasse Andersson och Marie Kühler.

I torsdags var det pressvisning av den unika föreställningen, som troligen är väldens första allsångsdeckare. Därmed också världspremiär i Stora salongen på Sjöängen, Askersund.

Hur kommer man på en sådan här kombo?

– Vad gillar vi att görs i Sverige? Jo, vi sjunger gärna allsång och vi läser gärna deckare. Någon borde vispa ihop någonting av detta. Och nu har vi gjort det, förklarar Peter Flack.

”Allsångsdeckaren skulle också kunna heta: Sjung om du törs. Vår föreställning handlar inte bara om en helknasig mordhistoria, utan också om att tillsammans med oss, klämma i för kung och fosterland - och sjunga allsång!”, heter det bland annat i programförklaringen.

Smakprov gav mersmak

Monica Forsberg och Peter Flack står för manuset. De har hittat på en närmast olöslig, men skrattframkallande intrig. Handlingen utspelar sig 1958 på ett gods i Sverige. Det prats om Fotbolls-VM och kvinnliga präster. Och det begås mord.

Och vad händer här då?

Vid pressvisningen spelade ensemblen upp en scen, ett smakprov som gav mersmak. Det blir nog en kul kväll för den mångtaliga publiken. För lördagen är så gott som utsåld. På söndagen finns en del platser kvar.

Varför blir världspremiären i Askersund.

– Vi fick fin kontakt när vi planerade för Svingelskogen som vi spelade här tidigare i år. Det är samma personer som står på scenen i ”Skuld och gröna skogar”. Och scenkonstavdelningen på Sjöängen ville gärna ha den här premiären, förklarar Monica Forsberg och Peter Flack.
– Och vi har blivit väldigt bra mottagna. Vi har haft tillgång till scenen en hel vecka för scenbygge och repetitioner. 

Peter Kjellström och Peter Flack.
Även Guld och gröna skogar

Medverkar på scen gör Hasse Andersson, Monica Forsberg, Marie Kühler, Peter Flack, Peter Kjellström, Amanda Flack, samt en ganska så brottsbenägen orkester bestående av Johan Pihleke, P-O Nilsson, Niclas Brandt och Christer Linder.

Sångerna som sjungs tillsammans med publiken är välkända slagdängor, inte minst Hasse Anderssons Änglahund och Guld och gröna skogar. 

Manus: Peter Flack & Monica Forsberg.
Regi: Peter Flack.
Koreografi: Marie Kühler.
Scenografi: Christer Linder.

Annons

askersund