07 April 2020
Tipsa: 070-557 67 92

Tvärstopp för bussresor

Resebranschen tillhör de som drabbas allra hårdast av coronaviruset och restriktionerna för att förhindra spridningen.

– Vi har väl ställt in det mesta i mars i alla fall, säger Per Lind på Åmmebergsbuss och resebyrån Åmmebergsresor.

Flera bussbolag och mindre researrangörer Sydnärkenytt varit  i kontakt med vittnar om stora problem, men vill inte uttala sig. Per Lind på Åmmebergsbuss sticker dock inte under stol med att läget är problematiskt.

– Informationen ändrar sig hela tiden och allt är lite oklart. Men nu i mars skulle vi köra resor till Norge och Hurtigrutten, Spanien och vår månatliga shoppingresa till Ullared. Allt det är nu inställt. Det har varit stressiga dagar att avboka. Vi kör fortfarande beställningsresor, exempelvis skolornas badbussar från Askersund till Hallsberg

Per menar att kunderna agerar olika.

Avbokat till midsommar

– Våra kunder verkar indelade i två läger. Dels de som är tämligen rädda, oroliga, dels de som tar det här med en klackspark. Samtidigt som vi bokade av marsresan till Ullared valde flera att redan nu boka de resor vi kör i april och maj. så på den fronten ser det väl inte allt för mörkt ut just nu.

Per menar att man får se tiden an lite.

– Är läget sådant att vi kan åka och folk vill det så kör vi till Ullared. Men när det gäller utlandsresor kommer det vara tvärstopp i alla fall fram till midsommar. Vi har ju en hel del inbokat i höst. Vi satsar och hoppas på det nu.

Per var själv på privat semester i Tyskland när gränserna började stänga.

Behövs beredskap

– Vi hörde talas om att Danmarks skulle stänga gränserna. Det var svårt att få information. Vi bestämde oss för att tidigarelägga hemresan genom Danmark. Med facit i hand var det tur. Vi hann precis igenom innan gränserna stängde. Vad hade hänt om vi varit inne i Danmark när gränserna stängde? Jag har fortfarande inte fått det riktigt klart för mig

Per menar dock att Corona kan vara en viktig läxa för samhället och för folk.

– Vi har dålig beredskap för kriser. Det finns inga reserver. Företag har lager på vägen. Privatpersoner har bara det som är nödvändigt för dagen hemma. Sådana saker behöver vi bli bättre på, avslutar han.

Klicka här för att skriva en kommentar till artikeln
Publicerad: 2020-03-16 15:02
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.