27 November 2019
Tipsa: 070-557 67 92

Snöglopp när Sydved höll sin skogsdag

Flingor stora som lappvantar vräkte stundom över utställarna. Foto Lars WennbornFlingor stora som lappvantar vräkte stundom över utställarna. Foto Lars Wennborn

Skogsbolaget Sydved satsade stort på sin skogsdag under fredagen men vädrets makter var ogina. Ändå kom bortåt tusen besökare till Tiveden för att ta del av utbudet.

När Sydved bjuder in till en stor skogsdag brukar  skogsfolket hörsamma. Denna gråkalla novemberdag i Tivedens skogar när den iskalla jetströmmen med polarluft, som bjöd på ömsom regn och ömsom snöfall med lappvantestora flingor, drog in över skogarna bjöd dock på ett undantag.

Bevisligen hade många kikat ut genom fönstret i morse, suckat och dragit täcket över huvudet. Besökarantalet stannade därför vid 8 - 900 personer vilket i sig är imponerande.

Rader av utställare

Vi förstår hur viktig skogen är för oss svenskar när vi ser unga skogsmänniskor som skolkat från förskolan för att följa med. Att far, som kanske var ivrigast, berättat att där fanns både stora maskiner och att somliga utställare bjöd på godis gjorde väl inte valet svårare?

Känna, titta, klämma - här fanns många maskiner att lägga handen på. 

Här finns allt. Avverkningsmaskiner, maskiner för yrkesfolk, den mindre skogen och självverksamma skogsägare och den gamla metoden – att köra ut virket med häst. Myndighetsrepresentanter och banker. Motorsågsskulptör, vapen och jaktutrustning. Flera skogsindustrier. Allt snyggt presenterat och organiserat av Sydveds personal.

Utställarna är utplacerade efter en någon kilometer väl iordninggjord skogsstig. Ganska många har ordnat det trevligt för sig och sina besökare med en värmande brasa och här och där serveras kaffe, blåbärssoppa eller liknande. På ett ställe står ett par trevliga bankdamer som illuminerat och klätt en julgran. Inte lika säker på att den värmer som knastrande ved men hoppas att de lyckades fånga någon kund med sin låga utlåningsränta.

Sitter kolven rätt?

Överallt grupperas allvarliga män i skogskostymer för att ingående diskutera för- och nackdelar med olika lösningar på maskinernas tekniker. Så har det varit i eviga tider. Bara för att en kolv behövs för att utföra ett moment på en maskin, är det långt ifrån säkert att den sitter rätt.

Jag hade fått ett halvt löfte om en dejt med en skogsägarnas Grand Old Lady för att få prata om skogsbruk nu och förr. Vädret ursäktade till fullo att hon lämnade walkover och valde att stanna hemma för att klappa katten. Har man fyllt 95 hedervärda år så har man. Kanske träffas vi för ett annat inslag här vid senare tillfälle.

Se också
Klicka här för att skriva en kommentar till artikeln
Publicerad: 2019-11-08 20:06
Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Teknik:Webbsidan är byggd och anpassad för moderna webbläsare och mobila enheter. Vi rekommenderar att du använder den senaste webbläsarversionen. Vid behov uppgradera. Sydnärkenytt använder Cookies för bättre användarupplevelse för besökare och medarbetare samt för besöksstatistik. Läs mer om Cookies. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.
{/exp:ce_cache}