19 Februari 2020
Tipsa: 070-557 67 92

Släkten Boo samlades

Boo-släkten samlad i Askersund framför Bertil Boo scenen. Foto: Weine AhlstrandBoo-släkten samlad i Askersund framför Bertil Boo scenen. Foto: Weine Ahlstrand

Svägerskorna Majken och Berit Boo står i backen upp till Hembygdsgården i Askersund. Snart ska de promenera upp till Bertil Boos scen där uppe bland alla rödfärgade stugor. Boo-släkten har träff.

– En väldigt trevlig dag. Mycket prat om minnen, gamla bilder, god mat och annat, sammanfattar svägerskorna som bor grannar i Motala.

– Trevlig träff, tyckte Majken och Berit Boo, svägerskor och svärdöttrar till Gunnar, Bertil Boos bror, samt Jonny Boo son till Majken.

Majken var gift med Tage och Berit med Bengt, två söner till Gunnar som var bror till släktträffen huvudperson Bertil Boo. Svägerskorna ger samma bild av Bertil Boo som så många andra:

– En enkel person trots kändisskapet. Bertil var alltid vänlig, trevlig. glad och tillmötesgående. Och musikalisk förstås. Det var och är mycket sång och musik i den här släkten, säger Majken Boo.

Många minnen

Släktträffen började med lunch vid restaurang Fatburen utanför Askersund. Där berättade Lisbeth Boo, brorsdotter till  Bertil, delar ur släktens historia. Det visades också några äldre filmer med koppling till släkten.

– Det var full fart och jätteroligt med många berättade minnen, säger Lisbeth Boo.

Kommunens Caroline Dieker förklarar kommunens tankar om ett minnesmärke efter Bertil Boo.

Närmare 50 personer deltog i träffen, därav sju från USA. Inför samlingen fanns förhoppningar att det skulle finna en minnesplats eller ett minnesmärke efter Bertil Boo. Så blev det dock inte. Vid träffen förklarade Caroline Dieker, kommunstyrelsens ordförande, varför:

– Vi har fått några medborgarförslag och vi jobbar med frågan. Vi har tyvärr inte lyckats få till det inför den här träffen. Men nästa gång vi behöver en gata i Askersund, så hoppas jag att vi kan namnge den efter Bertil Boo. Då skickar vi en inbjudan till er, så att ni har anledning att komma tillbaka.

Eftermiddagen avslutades med att trubaduren och Bertil Boo-tolkaren Christer Folkesson underhöll från hembygdsgården scen, Bertil Boo scenen.

Lite om Bertil Boo
Bertil Boo.

Bertil Boo (1914- 1996) från Bohult utanför Askersund blev en av Sveriges genom tiderna populäraste artister. En bondeson som gjorde enastående karriär, som sångare i radio, på grammofonskivor och på film.

”Den sjungande bonden”, som han kallades, turnerade under många år runt på landets alla folkparker. För att förstå hans storhet får vi ta till ett av hans egna citat: ”De första tio åren var var hektiska. Men så kom Elvis och då blev det lite lugnare.”

Och sina rötter glömde aldrig Bertil Boo. Regelbundet återkom han och sjöng vid julottan i Askersunds Landskyrka, utan att ta betalt förstås. 

1985 blev Bertil Boo hedersmedborgare i Askersund och fick ”Stadens nyckel” av dåvarande kommunstyrelseordförande Nils Sedig,

Christer Folkesson.
Klicka här för att skriva en kommentar till artikeln
Publicerad: 2019-08-23 19:57
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.