29 November 2019
Tipsa: 070-557 67 92

SM-silver för Ellen i storklubb Askersund

Ellen Fredriksson jagar vind under SM på Mälaren. Foto: Peder Thunander.Ellen Fredriksson jagar vind under SM på Mälaren. Foto: Peder Thunander.

SEGLING: SM i Laser avgjordes i helgen utanför Västerås där Ellen Fredriksson tog en silvermedalj för Askersunds Jolleseglare, som seglade upp som tredje största klubb räknat i antal deltagare.

I helgen avgjordes SM i den olympiska jolleklassen Laser med närmare 90 seglare i Standard, Radial dam och herr samt 4.7. Förutom storklubbarna i Stockholm (KSSS) ,Göteborg (GKSS) var Askersund tredje största klubb med sina åtta deltagare:

Peder Thunander i Standard, Mattias Jonsson, Gustav Fredriksson, Eric Thunander, Henric Thunander i Radial samt Oliver Lindqvist, Ebba Fredriksson och Ellen Fredriksson i 4.7. Askersund Jolleseglare har under de senaste åren växt till en av landets största Laserklubbar.

Längst t v Ellen Fredriksson med silverbuckla.
Ellen säkrar silvret

Tävlingarna genomfördes på Västerås yttre fjärd där det har erbjudits utmanande förhållanden med relativt stora vindvrid och tryckskillnader. Lördagen seglades i strålande solsken med långsamt avtagande vindar och det stod tidigt klart att det var i 4.7 klassen som Askersund skulle ha medaljchanser.

Ellen Fredriksson hade efter första dagen en serie med 3,1,3 och låg med det tvåa endast två poäng från ledningen. Efter andra dagens två första seglingar -  söndagen började i solsken och sköna vindar för att avslutas med hård vind och mulet - hade gapet dock ökat till fem poäng. En mycket en fin avslutning med en andra plats i sista seglingen säkrade silvret med räckte ej hela vägen till guld.

Den hete Oliver

Även Oliver och Ebba seglade bra. Oliver med en andra plats i första dagens avslutande seglingr, tyvärr visade sig att Oliver varit för het i starten och var diskad för tjuvstart i två seglingar, Ebba, som gjorde debut i Laser, lyckade få till en andra plats i 4:e seglingen och tog en fin sjätte plats totalt.

I Radialklassen stod Mattias och Gustavs för fina placeringar , Mattias med en fin första dag med en tredje plats som bäst slutar elva och Gustav med en stark andra dag med en 5:a och 8:a  slutar 16:e .

Lagom till att alla seglare kom in till land kom ett kraftigt åskoväder så flertalet seglare fick packa ihop sina saker i regn. Sex seglingar har genomförts i samtliga klasser.

Laser populär jolle

Kort om Laserjollen: Laser är en av världens största och mest spridda jolleklasser med över 200 000 tillverkade jollar. En anledning till att den har blivit så populär att det är en relativt enkel konstruktion som gör alla jollar väldigt lika varandra.

Sedan finns det också olika storlekar på rigg/segel som gör jollen lämplig för ett stort intervall med olika vikt på seglare:

  • Laser standard: 7 kvm segel, Målvikt 75-85 kg
  • Laser radial: 5,8 kvm segel, Målvikt 55-70 kg
  • Laser 4.7: 4,7 kvm segel, Målvikt: 50-60 kg
Klicka här för att skriva en kommentar till artikeln
Publicerad: 2019-09-04 12:50
Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Teknik:Webbsidan är byggd och anpassad för moderna webbläsare och mobila enheter. Vi rekommenderar att du använder den senaste webbläsarversionen. Vid behov uppgradera. Sydnärkenytt använder Cookies för bättre användarupplevelse för besökare och medarbetare samt för besöksstatistik. Läs mer om Cookies. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.