Gå till innehåll
Askersund
Kvinna som ler och håller en kyckling utomhus.

Hönsen kan leverera ägg, även vid en samhällskris, menar Sanna. Foto: Henrik Östensson

Sanna rustar familjen för
en kris – har mat för ett år

Publicerad: 10 April 2024 11:08

Hos familjen Dahlström i Rude, Närkesberg har det blivit lite av en livsstil att vara förberedd, det som ibland kallas för prepping.
– Jag tror egentligen det som från början väckte mitt intresse var att jag ville ta vara på vår egen grönsaksskörd. Vi odlar en hel del och jag började lägga in, göra egna konserver, sedan har det växt, berättar Sanna Dahlström.

MSB, myndigheten för samhällsberedskap ser gärna att vi, i våra hem, i alla fall har möjlighet att klara oss hemma, utan ström, avstängda, under under 72-timmar. Man brukar tala om en 72-timmarslåda. Familjen Dahlström har tagit det betydligt längre. Sanna menar att de i alla fall försöker ha någorlunda med mat för ett år framåt.

Hon visar familjens välfyllda källare. Förutom flera frysar med gårdens egna lammkött trängs konservburkar i glas. Här finns bland annat olika sorters sylt, bostongurka, vanlig inlagd gurka, inlagda kronärtskockor, inlagd paprika och inlagd chili.

– Och så kokar jag egen tomatsås på vår tomatskörd. Jag försöker odla så skörden räcker ett helt år i alla fall. Vi är även självförsörjande på potatis och kött. Försöker alltid ha för minst ett år. Vitlök odlar vi också, men av någon orsak går det inte så bra att odla lök här, samma med kål.

I vardagsrummen spirar de små plantor som ska bli årets skörd under lysrör.

– Jag odlar både i växthus och på friland.

En välsorterad skafferihylla med diverse torrvaror och konserver.

Ett rejält skafferi med riktiga hyllor är bra att ha. Foto: Henrik Östensson

En så kallad varmbänk står färdig för odling.

– Jag väntar bara på att jorden ska få rätt temperatur. Först ska gödseln brinna då går det upp emot 50 grader, sedan ska det svalna ner till 20 grader innan man sår.

Konserverar ägg

Men var har du lärt dig att göra alla inläggningar?

– Mamma har nog lärt mig en del. Men jag har tagit det lite längre. Det mesta går att läsa sig till. Man får pröva sig lite fram ibland.

Förutom får finns även höns och ankor på gården.

Konserverar du in även ägg?

– Ja, absolut. Man använder något som kallas vattenglas, släckt kalk bland annat. Man konserverar äggen färska, de smakar som färska när man äter dem.

Egentligen är väl det du gör sådant många kvinnor gjorde på landsbygden förr i tiden?

– Jo, så är det nog. Jag jobbar heltid dock. Men jag ser det som en rolig och nyttig hobby

Frystorkat och pasta

Men det slutar inte med egna grönsaker, rotfrukter och kött.

– Nej, jag har också ett rätt stort lager av köpta förnödenheter. Vi har bland annat en rejäl låda med frystorkade rätter. Konserver, mjöl, gryn, pasta, ris och sådant är självklart. Jag gör inte direkt några listor utan handlar när det är billigt. Det är exempelvis ofta tre för samma pris som två på pasta och sådant, då passar jag på att hamstra.

Hur använder man de frystorkade rätterna?

– De är jättesmidiga. Man bara blandar i kokande vatten och rör om. Vi campar en del, då använder vi frystorkat.

Även när det gäller vatten förbereder sig Sanna.

– Ja, vi har dunkar. Jag tror i alla fall det är 70 liter vatten. Det måste man byta då och då så det håller sig fräscht.

En leende person som håller i ett paket med

Sanna gillar även att ha frystorkade rätter hemma. Detta är en favorit.

Vedspis

Men man måste ju kunna laga all maten. Hur gör ni det om det exempelvis skulle bli ett långt strömavbrott?

– Vi har flera stormkök, men framför allt har vi ju en vedspis. Vi använder den nästan dagligen. Speciellt i perioder när det varit högt elpris. Det är ganska lätt att lära sig laga mat på vedspis. I köket finns även en så kallad kökspanna som går att elda i även om det är strömavbrott. Den värmer resten av huset

Men köttet i frysarna, hur tänker ni där om strömmen försvinner?

– Vi har ett reservelverk. Det blir ofta strömavbrott här. Men frysarna håller sig i flera dagar utan ström om man är försiktig med att öppna dem.

Det finns även tankar på att salta kött för konservering.

– Vi har några 25-kilossäckar salt hemma, avslutar Sanna.

Sannas prepper-tips

Handla förnödenheter och konserver billigt lite då och då. Passa på när det är extrapriser, köp en eller två extra förpackningar varje gång blir det inte så dyrt att lägga upp ett lager. Håll koll på ”tre för en”-erbjudanden.

Bygg, om det är möjligt, ett riktigt rymligt skafferi, med hyllor och förvaringsutrymmen

En jordkällare är guld värd. Sanna förvarar också i stora plastboxar med lock av det slag som finns på exempelvis Ikea.

Om man odlar själv, ha inte för höga förväntningar på skörden. Odling misslyckas ibland. Vädret och skadeinsekter kan ställa till det. Man behöver prova sig fram och ha tålamod. Man lär sig vad som fungerar efter hand.

Skaffa höns om det finns möjlighet för det.  Det är relativt enkelt att hålla höns. De äter gärna matrester, köksavfall. Ägg är ett bra livsmedel, med många nyttiga ämnen, som man i princip kan leva på om det kniper.

Hyllor fyllda med olika burkar med hemgjorda konserver och pickles.

En gammal källare med stenväggar med två frysar och en metallhylla med burkar.

Frysboxar av äldre snitt rymmer mycket och håller kylan bättre om det blir ströavbrott än vanliga skåp.

Burkar av inlagda grönsaker på en hylla med kondens.

Inomhusträdgård med unga växter under ett växande ljus.

Ett rejält skafferi med riktiga hyllor är bra att ha.

Annons

askersund