03 December 2019
Tipsa: 070-557 67 92

Rekordmånga springer årets Run of Mine

Run of Mine 2018. Emil och Carina Drugge har passerat den tyngsta delen. Foto: Weine AhlstrandRun of Mine 2018. Emil och Carina Drugge har passerat den tyngsta delen. Foto: Weine Ahlstrand

På lördag (7 september) går Zinkgruvan Run of Mine av stapeln för tredje året i rad. Och i år är alla 600 startplatser fyllda. Rekordmånga löpare deltar därmed i det spektakulära och fysiskt krävande löpevent som till stora delar pågår under jord.

Deltagarna springer tio eller sex kilometer. Bansträckningen på Stora Run of Mine är fyra kilometer ovan jord och sex kilometer under jord. Underjordsdelen går 350 höjdmeter ner i gruvan, och förstås lika långt upp igen. 

Springer med hjälm

Lilla Run of Mine har färre höjdmeter och två kilometer under jord. Den genomsnittliga lutningen på sträckningen under jord är 15 procent. Dessutom måste alla löpare bära hjälm under loppet. En tuff utmaning med andra ord.

Det anordnas även ett ungdomslopp där man springer 500 meter ner i gruvan och ett knattelopp för barn som är helt ovan jord i varierad terräng.

Företaget och idrottsföreningen

Zinkgruvan Run of Mine är ett samarrangemang mellan Zinkgruvan Mining och Zinkgruvans IF. Syftet med loppet är att locka fler besökare till Zinkgruvan samtidigt som Zinkgruvan Mining kan stötta det lokala föreningslivet.

Första start är 10. Löparfesten väntas pågå till cirka klockan 14.  (WA)

Banprofilen för Run of Mine. En tuff uppgift väntar alla löpare.
Klicka här för att skriva en kommentar till artikeln
Publicerad: 2019-09-02 19:27
Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Teknik:Webbsidan är byggd och anpassad för moderna webbläsare och mobila enheter. Vi rekommenderar att du använder den senaste webbläsarversionen. Vid behov uppgradera. Sydnärkenytt använder Cookies för bättre användarupplevelse för besökare och medarbetare samt för besöksstatistik. Läs mer om Cookies. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.