27 November 2019
Tipsa: 070-557 67 92

Protesterar mot farlig korsning i Skyllberg

En farlig korsning tycker Maria Gunnarsson och frågar sig varför man åter höjer hastigheten till 100 km/h?. Foto: PrivatEn farlig korsning tycker Maria Gunnarsson och frågar sig varför man åter höjer hastigheten till 100 km/h?. Foto: Privat

Att hastigheten kommer att höjas från 70 till 100 km/h vid korsningen i Skyllberg är något som närboende Maria Gunnarsson inte gillar. - Vi är uppriktigt oroade, skriver Maria till beslutsfattarna.

Maria Gunnarsson skickade mailet 4 november.

"Vi fick höra att den tillfälliga hastghetssänkningen vid Skyllberg åter ska höjas till 100 från 70 km/h. Vi som bor i Skyllberg och som dagligen passerar denna korsning tycker det är ett mycket olyckligt beslut.

Lätt att få motorstopp

Korsningen Vid Skyllbergsvallen är svår av flera skäl. De som kommer från Skyllbergsvallen eller Rönneshytta och ska ut på riksvägen har skymd sikt då räckena sitter i höjd med bilarnas strålkastare.

I svackan som genomkorsas av ån gömmer sig fordon, som sedan i mycket hög hastighet dyker upp i korsningen. Från Skyllbergsvallen är det motlut ut på riksvägen, så den som är lite ovan eller nervös kan lätt få motorstopp.

Från Skyllbergsvallen kör våra ungdomar som haft träning på idrottsplatsen. De är unga och många kör epa, eller andra fordon. Det är mycket trafik i alla riktningar i denna korsning. 

Svårt för bussar få upp tempo

Vi förstår heller inte hur bussen ska hinna komma upp i tempo utan att det blir farligt när den kör ut från de nya hållplatserna. Nu när det är 70 km/h är det vissa som glömmer bort sig och kör i 100 km/h.

Blir det 100 km/h kommer visa köra i 120 km/h. Vi skulle därför även gärna se en fartkamera, som det var tidigare på platsen, ihop med skyltningen om 70 km/h. Vi är uppriktigt oroade att det kommer att ske olyckor om hastiheten höjs.

Säkerheten främst!", avslutas skrivelsen som är skickad till Askersund kommun, Länsstyrelsen och Trafikverket.

Trafikverket förorade höjning

På Trafikverkets hemsida står följande i ärendet.

"I november 2018 sänktes hastigheten tillfälligt från 100 km/h till 70 km/h vid korsningen. Hastighetssänkningen var en tillfällig åtgärd efter flera synpunkter gällande hastigheten och sikten vid korsningen.

Trafikverket har sedan hastighetssänkningen förbättrat sikten genom att flytta två belysningsstolpar och sänka ett stänkskydd. Vidare beslutade vår trafikingenjör att tillfälligt ändra från väjnings- till stopplikt för trafik från anslutande vägar. Stopplikten innebär att det blir lättare att bedöma trafikläget när man ska åka ut på väg 50 eftersom fordonet står still.

Åtgärderna utfördes i december 2018. Och nu är Trafikverkets bedömning att korsningen, efter åtgärderna, uppfyller kraven för en korsning där högsta tillåten hastighet på huvudleden är 100 km/h.

Det är Länsstyrelsen som beslutar om permanenta lokala trafikföreskrifter som exempelvis sänkningar av hastighet på väg och beslut om stopplikt. 

Höjning till 100 km/h klar

Och Länsstyrelsen gick på Trafikverkets linje. Det innebär att sträckan kommer att höjas från 70 km/h till 100 km/h med start sista november. Maria Gunnarsson tror beslutet får allvarliga konsekvenser.

- Ja, jag tror faktiskt att det kan handla om liv som går till spillo. Jag som ofta är vid Skyllbergsvallen ser hur farlig korsningen är och hur många situationer som uppstår när man ska svänga ut på vägen.

- Och framförallt att det är så många ungdomar som kör ut på vägen, som varit vid arenan. De är kanske inte alltid så vana förare och har ofta långsammare fordon, avslutar en oroad Maria Gunnarsson.

Klicka här för att skriva en kommentar till artikeln
Publicerad: 2019-11-06 11:57
Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Teknik:Webbsidan är byggd och anpassad för moderna webbläsare och mobila enheter. Vi rekommenderar att du använder den senaste webbläsarversionen. Vid behov uppgradera. Sydnärkenytt använder Cookies för bättre användarupplevelse för besökare och medarbetare samt för besöksstatistik. Läs mer om Cookies. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.