27 November 2019
Tipsa: 070-557 67 92

Så gick kuppen i "Tjuv och polis" till

Några av deltagarna från Askersund som är med iNågra av deltagarna från Askersund som är med i "Tjuv och polis" som sänds på SVT. Foto: Pressbild

I söndags sändes det första avsnittet av Tjuv och polis som utspelas i Askersund. Sydnärkenytts medarbetare Olle Widell har lite info om hur stöten i det första programmet gick till.

Tio förövare och fjorton poliser gör upp i tävlingen. Förövarnas lokalkännedom och personliga kontakter är det som ställs mot polisens resurser och tekniska utrustning. Förövarna är amatörer, poliserna har rutin och är proffs. 

Köpte bil på Blocket

Att även inspelningsteamet är proffs kan illustreras med hur scenen där inbrottet skedde förbereddes. Då inga omtagningar gjordes måste allt vara förberett in i minsta detalj.

Under två veckor pågick förberedelser i industrilokalen som hyrts.

Den består av en garagedel och en kontorsdel och delas av med en vägg. En skåpbil av märket Ford köptes in på Blocket och placerades i garagedelen med bakdörrarna tätt mot garageporten. Höger sidofönster var trasigt och ersattes av en gråmålad träskiva.

Bilen låstes och nyckeln hängdes in i ett skåp med femton andra Ford-bilnycklar. I lastutrymmet fanns metallboxar fastbultade i golvet. Lösa väskor bredvid. Bilen stod uppallad med ett hjul borttaget. Utan att flytta bilen kunde inte bakdörrarna öppnas. 

Hällde ut päronsaft

En trädörr i mellanväggen togs bort och ersattes med en svetsad metallram med åtta metallstänger. För att komma in måste stängerna kapas. Väggen målades grå för att se ut som en metallvägg.

Förövarna tog sig in i lokalen genom ett litet fönster ganska högt upp på ytterväggen. Nedanför fönstret hälldes outspädd päronsaft ut för att ge bra skoavtryck. Möbler och redskap placerades ut för att försvåra framkomsten.  

Utanför lokalen, vid ena knuten, grävdes gruset bort och ersattes med fin sand som vattnades strax innan för att ge bättre spår. Förövarna stressades och allt filmades med fasta och rörliga kameror plus filmteam.

Riktiga polisen var redo

Två man från teamet satt i ett låst rum bredvid utan att ge sig till känna och övervakade det hela. Riktiga polisen hade lovat att ställa upp och ryckte ut med flera bilar när larmet gick.

De hade i fått uppgift att ett inbrott pågick i Ullavi industrområde men inte fått den fullständiga adressen till lokalen. I all hast fick man ringa och väcka ägaren och fråga så utryckningen kunde fullföljas.

När inspelningen här var klar plockades all utrustning bort, lokalen städades och allt återlämnades i det skick den var innan kuppen. Nu kan vi bara se fram mot nästa avsnitt och fundera på hur det kommer att sluta.

Klicka här för att skriva en kommentar till artikeln
Publicerad: 2019-09-03 12:21
Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Teknik:Webbsidan är byggd och anpassad för moderna webbläsare och mobila enheter. Vi rekommenderar att du använder den senaste webbläsarversionen. Vid behov uppgradera. Sydnärkenytt använder Cookies för bättre användarupplevelse för besökare och medarbetare samt för besöksstatistik. Läs mer om Cookies. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.
{/exp:ce_cache}