01 December 2019
Tipsa: 070-557 67 92

Livsfarlig klättring i Sjöängens foajé

På räcket till Sjöängens översta våning, har livsfarlig klättring skett vid flera tillfällen. Foto: Weine AhlstrandPå räcket till Sjöängens översta våning, har livsfarlig klättring skett vid flera tillfällen. Foto: Weine Ahlstrand

Tio meter skiljer mellan övre och nedre våningsplan i Sjöängens foajé. Här, på översta våningen, har några roat sig med att klättra på räcket. Nu ska säkerheten öka – det kan även bli kameraövervakning.

Klättringen har skett vid flera tillfällen, både på och utanför räcket på tredje våningen i foajén till kultur- och kunskapscentrumet Sjöängen i Askersund som har besökare i alla åldrar. ­

- Det är ju livsfarligt eftersom det är så högt, och i entrén är det stengolv, säger Daniel Eriksson, scenkonstchef och den som ansvarar för foajén.

Redan för ett par år sedan upptäcktes att några barn klättrat på räcket.

- Då kunde man identifiera vilka det var, och prata med dem. Efter det var det vad vi vet, lugnt, men i våras hände det igen.

Ett åtgärdsprogram togs fram i våras. Förbud mot klättring. Ertappades någon kunde det bli avstängning från att vistas i entrén. Skyltar sattes upp. All personal informerades, liksom elever. Personal började göra ronder i foajén under veckorna. Men efter att höstterminen startat var det dags igen för den livsfarliga balansakten.

- Ibland räcker det inte med samtal och skyltar. Då får vi bygga bort det. Men det handlar ju om att rädda liv, säger Daniel Eriksson.

Kameraövervakning

Nu finns förslag om att högsta våningsplanet får ett högre räcke eller en glasvägg.

- Det ska bli något som både är estetiskt tilltalande och som gör det omöjligt att komma över, säger Daniel Eriksson.

Det kan även bli kamerabevakning på Sjöängen.

- För att öka säkerheten i huset och minska sabotage och förstörelse. Det finns forskning som visar att en bevakningskamera har en avskräckande effekt. Men inspelningarna ska bara tas fram om det händer något, och det är ett begränsat antal anställda som har tillgång till det.

Sjöängen invigdes hösten 2016 och har en omfattande verksamhet.

- Det är både en 6–9 skola, och kulturhus med bibliotek, turist- & evenemangsbyrå, ungdomsgård, musikskola, scen, konsthall och det finns konferensverksamhet. Huset är godkänt och följer alla gällande byggregler. Så det är egentligen inget fel på nuvarande räcke, säger Daniel Eriksson.

Brådskande

Nu ska politikerna ta beslut om säkerhetsprogrammet. Finansiering föreslås genom ett tilläggsäskande i finansieringsbudgeten 2020 – 2022. Men pengarna behövs snabbt, skriver tjänstemännen i beslutsunderlaget, eftersom ”ärendet brådskar”.

Frågan om kameraövervakning är omdiskuterad med tanke på den personliga integriteten. Grundregeln är att eleverna ska kunna vistas i skolan utan att bli övervakade – men om det till exempel hänt något brottsligt eller förstörelse kan en skola få tillstånd att ha kameror.

Acceptansen för kameraövervakning har ökat i och med ett allt hårdare samhällsklimat, hävdar Nils Henckel på Datainspektionen:

- Men man bör ställa sig frågan om det finns andra sätt att lösa problemen utan att filma folk. Kanske kan man ha byggnadstekniska lösningar – det gäller att ha det tänket, säger han. 

Kamera kräver tillstånd

För att få ha bevakningskameror i skolverksamhet som filmar en plats dit allmänheten har tillträde måste tillstånd sökas hos Datainspektionen. Antalet övervakningskameror i kommunala skolor sägs ha ökat, men några exakta siffror finns inte.

Datainspektionen, DI, tog över tillsynen från länsstyrelserna våren 2018, men någon statistik fick de inte med på köpet. Det beror på att länsstyrelserna haft olika sätt att redovisa. Men ett tillståndsregister är på gång.

Datainspektionen hänvisar själv till ett inslag i Lilla Aktuellt som gjort en enkät bland landets kommuner. Flest kameror på skolor finns enligt TV i Malmö: 572 stycken. Endast en kommunal skola i Örebro län för närvarande dagaktiv kameraövervakning: Stora Vallaskolan Degerfors med tio kameror. Källa: Datainspektionen och SVT

Klicka här för att skriva en kommentar till artikeln
Publicerad: 2019-09-17 11:10
Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Teknik:Webbsidan är byggd och anpassad för moderna webbläsare och mobila enheter. Vi rekommenderar att du använder den senaste webbläsarversionen. Vid behov uppgradera. Sydnärkenytt använder Cookies för bättre användarupplevelse för besökare och medarbetare samt för besöksstatistik. Läs mer om Cookies. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.