Gå till innehåll
Askersund

Maria och Erik Gunnarsson, Bild & Kultur.

De gör kungliga
årsboken 2015

Publicerad: 26 August 2015 14:49

Det lilla bokförlaget Bild & Kultur i Skyllberg ska producera årsboken ”Det kungliga året 2015”. Uppdraget kommer direkt från Kungahuset.

– Det är enormt roligt och hedrande att ha fått det här förtroendet, säger Maria Gunnarsson, som är skribent och redaktör för boken.

Det kungliga året ges ut för 38:e gången. Och nu alltså av det lilla förlaget i Sydnärke.
– Boken gavs inte ut förra året, men hovet ville att den skulle ges ut på nytt och vi fick en förfrågan, säger Erik Gunnarsson, vd för Bild & Kultur.

Bild & Kultur har sedan tidigare ett långvarigt samarbete med det hovet, inte minst i form av de böcker om Sveriges hovleverantörer som man producerat i flera upplagor sedan slutet på 1990-talet.
Att ett litet förlag på landsbygden ska få förtroendet att producera Det kungliga året är långt ifrån självklart, men till slut var det kungen själv som bestämde.

Ska göra tre årsböcker

– Maria och jag var inbjudna till ett möte med kungen, drottningen, riksmarskalken och hovets informationschef, och det slutade med att kungen sa: ”Nu kör vi”, säger Erik Gunnarsson.

Bild & Kultur har en överenskommelse med hovet om att producera Det kungliga året de kommande tre åren.
– Det ser vi som värdefullt. Kungafamiljen deltar i cirka 1 000 evenemang under ett år och då är det svårt att spegla allt i varje bok. Nu kan vi välja lite olika inriktningar för varje år, säger Erik Gunnarsson.

Så nu ska ni "skugga" kungligheterna varje dag?
– Inte riktigt. Men vi är med på en hel del evenemang. Maria var exempelvis med vid prins Carl Philip och Sofias bröllop, ibland är jag med som fotograf. Så får vi bilder via hovet och olika pressfotografer. Naturligtvis sker arbetet också i nära samarbete med hovets informationschef.

Både glamor och vardag

Boken kommer att vara 88 sidor tjock och 2015 års upplaga kommer bland annat fokusera på lyckliga tilldragelser som bröllop och prinsfödsel.
– Självklart blir det fylliga avsnitt från prins Carl Philip och Sofias bröllop, liksom prins Nicolas födsel och kronprinsessan Victorias födelsedagsfirande på Öland.
– Men boken rymmer också mycket av det som präglar vardagen för kungafamiljens medlemmar, som arbetet i deras stiftelser, mottagande av statsbesök och resor runtom i Sverige och utomlands, säger Maria Gunnarsson.

I ”Det kungliga året 2015” blir det även flera nedslag i Örebro län, som när kungaparet firade nationaldagen i Örebro eller när kungen besökte SM-veckan i Ånnaboda.

Utgivningsdatum för Det kungliga året 2015 beräknas till slutet av november 2015.

Örebrobesök 2015. Foto: Erik Gunnarsson 
Annons

askersund