28 November 2019
Tipsa: 070-557 67 92

Kulturfestival med filmpremiär

Bild ur filmem Lantisar.Bild ur filmem Lantisar.

”Kultur på landsbygd” heter kulturfestivalen som äger rum på Sjöängen i Askersund i helgen. Arrangörer är Närkesbergsfilm och Norra Vätterns Bild- och Formkonstnärer (NVBOF). En av festivalens höjdpunkter är lördagskvällens galapremiär av spelfilmen Lantisar.

– Med Kultur på landsbygd vill vi visa på vilken kreativitet, kulturellt kapital och engagemang som finns på landsbygden, säger festivalens projektledare Lars Jonsson.
– Detta berättas sällan om i media eller i det politiska samtalet om landsbygden.

Omfattande program 

Festivalprogrammet innehåller livemusik, workshops om konsttekniker, flera filmer med landsbygdsanknytning, barnfilm och andra barnaktiviteter. 

Några panelsamtal om kulturpolitik och landsbygd finns också i programmet. Författaren och landsbygdsdebattören Po Tidholm, poeten Bengt Berg, politiska redaktören Lars Ströman och länsteaterchefen Petra Weckström är några av deltagarna.

Konstutställningen Land och filmem Lantisar

Ett av festivalens huvudnummer är konstutställningen Land. Några av Sydnärkes främsta konstnärer ställer ut, alla medlemmar i Norra Vätterns Bild och Formkonstnärer. Temat för utställningen är, naturligtvis, landsbygd.

På lördagskvällen blir det galapremiär för dramakomedin Lantisar. Om filmen:
”Madde kallas på ett mystiskt sätt hem från sitt flashiga liv i Stockholm till fadern på landsbygden. De har inte haft kontakt efter en dramatisk händelse för tio år sedan. Maddes upplevelser under ett intensivt veckoslut hos fadern ger henne en ny bild av en landsbygd hon lämnat för länge sedan …”

Filmen är producerad av Närkesbergsfilm och Backa Studios och inspelad i Närkesberg, Askersund, Örebro och Stockholm. Regissör är Malin Dahl och fotograf Johnny Wernersson. Malin och Johnny har också skrivit manus. Ellen Helinder, Christoffer L Jonsson och Peter Sjöquist, alla med bakgrund från TV-produktioner och film, spelar de tre huvudrollerna.

– Filmen Lantisar visar på en annan bild än den som möter oss i många andra landsbygdsskildringar. Vi skildrar en levande landsbygd med kraftfulla personligheter, men också att vi är ”vanliga” människor med ”vanliga” problem, säger Lars Jonsson. 

Fri entré

 Det är fri entré för besökarna på Kultur på landsbygd.

– Vi vill att festivalen ska vara tillgänglig för alla, inte minst barnfamiljer. Vi har lyckats hålla ner kostnaderna genom massor av ideella insatser. Därtill får vi ett bidrag från Leader Mellansjölandet som arbetar med landsbygdsutveckling, förklarar Lars Jonsson.  (WA)

Hela festivalprogrammet finns här

Klicka här för att skriva en kommentar till artikeln
Publicerad: 2019-08-28 13:13
Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Teknik:Webbsidan är byggd och anpassad för moderna webbläsare och mobila enheter. Vi rekommenderar att du använder den senaste webbläsarversionen. Vid behov uppgradera. Sydnärkenytt använder Cookies för bättre användarupplevelse för besökare och medarbetare samt för besöksstatistik. Läs mer om Cookies. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.