08 April 2020
Tipsa: 070-557 67 92

Kultur på landsbygden

Landsbygdsfestivalen på Sjöängen fortsatte under söndagen och inleddes med bandet ”Längtans Motell” som spelade i foajén.

Gruppen bildades 2006 och spelar enligt egen utsago klagovisor från Norrbotten. Sångerna komponeras och sjungs av Mats Lindbäck som har en stuga utanför Kalix. Dit åker han och får inspiration.

Ydre visar framfötter

Övriga medlemmar i gruppen är Pelle Elmgren, gitarr och synt, Johan Högberg basgitarr och sång, Johnny Sander trummor och Tommy Bender mandolin.        

Samtidigt visades i Visholmen filmen ”Händelser i Ydre.” Det är en av Sveriges minsta kommuner med cirka 3 600 innevånare. Den profilerar sig som ”Liten men tuff. Djupa skogar, leende ängsmarker och hundratals sjöar.”

”Händelser i Ydre” är en film som visar en kommun som lyckas väl med att, trots sin litenhet, både erbjuda möjligheter att utöva kultur, sport och friluftsliv.

Som många andra kommuner har även denna tagit emot nysvenskar och det tillsammans med födelseöverskott och hemvändare har lett till befolkningsökning.

Här skjuts det julgran

Där finns flera mindre arbetsgivare och en träindustri ”Träullit” som tillverkar plattor av träull, vatten och cement för byggnadssektorn.

Industrin har exportframgångar, det byggs nya bostäder och filmen förmedlar intrycket av en ort som andas optimism och nytänkande. Ett exempel på det sistnämnda var sättet att avverka julgran.

Det skedde med ett skott från ett hagelgevär och skytten kommenterade:

– Det var en vackert skjuten julgran.

På söndagen, liksom på lördagen, kunde intresserade lyssna på en paneldebatt. Rubriken var ”Kultur- och landsbygdspolitik i regionen”.I panelen satt politiske redaktören Lars Ströman, länsteaterchef Petra Weckström, Kommunstyrelsens ordförande Caroline Dieker och ordföranden i NVBOF Leif O. Pehrsson. Moderator var Lars Jonsson.

Kulturintresse men brist på lokaler

Tre frågor nämndes som viktiga att ta upp. Kulturens räckvidd i regionen, medias roll och vad vi ska ha kulturen till.    

Samverkansmodellen innebär att statens kulturpengar fördelas av regionerna. Fungerar det bra diskuterades. Merparten av pengarna går till länets kulturinstitutioner, Örebro länsmuseum, länsmusiken och länsteatern.

Breda vita fläckar utan utbud breder ut sig och kan bli ett politiskt problem. Örebro länsmuseum kommer inte ut i länet alls, länsmusiken är dålig på det och länsteatern bättre.

Det finns intresse för kultur på landsbygden men brist på lokaler gör det svårare att nå ut. Askersund utgör ett undantag med Sjöängen. 

NA har tappat många

Ska vi resa till Örebro för att få del av kultur eller ska kulturen komma till oss?

Varje barn borde ha rätt att ta del av professionell kultur.  En summa som nämndes var 18 kronor per barn och år. En busstransport till Örebro kostar 90 kronor per barn och år. 

När det gäller mediabevakning har som en följd av nedlagda redaktioner bevakningen av lokala kulturen blivit sämre, ansåg panelen.

NA har gått från 100 journalister till 45 men de kan jobba mycket effektivare idag med teknikens hjälp. Kulturbevakningen är sämre, recensioner saknas i pressen. 

Klicka här för att skriva en kommentar till artikeln
Publicerad: 2019-09-03 15:43
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.