20 Februari 2020
Tipsa: 070-557 67 92

Två SM-guld och Finnkamp för Klara

Klara Fria med sina två JSM-guld. Foto: Weine AhlstrandKlara Fria med sina två JSM-guld. Foto: Weine Ahlstrand

Klara Frih tog hem två guld under Junior-SM i Göteborg förra helgen. Åsbro GoIF:s unga löpartalang vann både 1500 och 800 meter. Starka prestationer som gör att hon nu får klä på sig den blå-gula dressen och representera Sverige i årets Ungdomsfinnkamp senare i augusti.

– Jag är jättenöjd och glad, svävar lite på moln just nu efter allt som hänt. Under SM:et hade jag förhoppningar om någon medalj, men två guld är över alla förväntningar. Och så Finnkampsuttagningen på det, säger Klara.

Mästerskapet avgjordes på Slottsskogsvallen i Göteborg. Klara Frihs första JSM-guld kom under lördagens 1500 meter med tiden 4.57,19. 

Folksam GP i Sollentuna tidigare i år. Klara Frih gör årsbästa på 800 meter med tiden 2.14,82. Foto: Börje Nordin

– Jag har sprungit snabbare. Nu blev det ett ganska långsamt lopp. Med 500 meter kvar gick jag upp i täten och fick en lucka på tio meter, som höll ända in i mål. 

På söndagen dubblade Klara sedan sin guldskörd med seger på 800 meter. Tid: 2.14,93.

Friidrott och studier

Klara Frih är 17 år, uppväxt och fortfarande boende i Askersund. I höst börjar hon andra året på Virginska gymnasiet i Örebro, med friidrottsinriktning. Hon tränar sex dagar i veckan. När studierna är igång så blir det två pass i veckan på skolan och fyrapass hemma i Askersund. Åsbro GoIF:s Börje Nordins är hennes tränare.

– Börje är jätteviktig för mig. Han lägger upp mina träningsprogram och ger stöd. Jag litar på honom.

Första landslagsuppdraget

Nu är träningen anpassad för att nå en bra prestation under Ungdomsfinnkampen som avgörs på Stockholms stadion i samband med seniorkampen 24-25 augusti. Klara Frih är uttagen att springa 1500 meter och är även reserv till stafetten 4x400 meter.

– Mitt första landslagsuppdrag. Det blir en tuff men framför allt rolig uppgift. Ska försöka personbästa, så får vi se hur långt det räcker, säger Klara Frih.

Klicka här för att skriva en kommentar till artikeln
Publicerad: 2019-08-15 23:50
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.