Gå till innehåll
Askersund

Jorden runt med Monica

Publicerad: 3 December 2016 15:46
Monica Pejovic.

Monica Pejovic inledde med att allt hon skulle säga var sant utom en sak. Det var rubriken, det skulle vara nästan 80 år. Hon föreslog att vi skulle börja med kaffe och smörgås, vi behövde stärka oss inför resan.

Så bar det av till Californinen och en bergsbestigning på 4 419 meter, följt av en tur till Nya Caledonien där hon dök tillsammans med en väninna. Vidare till ön Vanuatu där hon tog dykarcertifikat och dök till ett vrak på 36 meters djup och såg de mest fantastiska fiskar och koraller.

Läste och läste och började drömma

Här följde ett hopp tillbaka i tiden. Monica Pejovic har vuxit upp i Kopparberg och som ung hade hon fått en bok ”Birgitta reser till Indien”. Den läste hon om och om igen och började drömma.

Hon flyttade 1955 till Askersund, tog realexamen här och flyttade därefter till England. Hon arbetade som barnflicka och läste engelska. Efter ett år åkte hon tåg tillbaka och då såg hon en lång stilig man som gjorde starkt intryck på henne. Efter en tid gick de skilda vägar och det var först långt senare som deras vägar korsades igen. Walter, fortfarande lång och stilig, satt med i publiken.

Arbetade i slummens Paris
Världen som arbetsfält.

Efter utbildning på tolkskolan i Geneve fick Monica Pejovic anställning på Handelsbanken i Stockholm men efter ett år där blev längtan ut för stark. Abbé Piérre, Emmausrörelsens grundare, kom till Sverige med vädjan om hjälp för de fattigaste. Hon sa upp sig, lite till föräldrarnas sorg och började arbeta i slummen i Paris.
Efter det följde arbete för Kyrkornas Världsråd. Hennes resande började tidigt. Hon gav sig iväg på eget initiativ och på egen hand och kom till USA, Himalaya och Indien.

Afrika, kontrasternas kontinent, var hennes arbetsfält

När Monica Pejovic arbetade för Röda Korset reste hon kors och tvärs över afrikanska kontinenten. Vi fick följa med på en världskarta när Afrika, kontrasternas kontinent, var hennes arbetsfält.
Många länder har stora naturrikedomar men de kommer inte innevånarna till del. Av världens 20 fattigaste länder ligger 17 i Afrika. Vi fick höra om livet och nöden i länder som drabbats av inbördeskrig, svält, torka och sjukdomar. Länder som Kongo, Burkina Faso, Uganda, Tanzania, Ruanda, Malavi, Tchad, Senegal och Sierra Leone har hon verkat i.

Fick malaria i Senegal

I Senegal insjuknade Monica Pejovic i malaria och blev inlagd på intensivavdelningen. Med sina 35 år var hon den äldsta patienten där. I Geneve fick hon ett återfall och blev där den yngsta patienten.

Ett av hennes fadderbarn har skrivit en avhandling om vatten. När han fick se Vättern från stranden i Harge och förstod att allt ända till horisonten var dricksvatten blev han mäkta imponerad. I det här århundradet kommer vatten att ha samma betydelse som oljan i det förra.

Svärta och glädje i livet

”Nu är jag tillbaka i Askersund och det känns som en trygg hamn. Det har funnits mycket svärta men också mycket glädje i mitt liv. Om jag kan ta med en liten del av världen hit så vill jag det”.

Som avslutning läste Monica Pejovic en dikt av Bo Bergman ”Hjärtat ska gro av drömmar, annars är hjärtat armt”. Hon kallar sig gärna pilgrim och det tyckte åhörarna var utmärkt.

Annons

askersund