07 April 2020
Tipsa: 070-557 67 92

Vill ha skydd för att inte ramla i vattnet

Båten ligger inte kvar. Men hamnen bakom gör det. Där vill askersundaren Annette att skydd vid kajen sätts upp. Foto: PrivatBåten ligger inte kvar. Men hamnen bakom gör det. Där vill askersundaren Annette att skydd vid kajen sätts upp. Foto: Privat

Ett medborgarförslag från Annette Reistadmo inkom om att sätta upp räcke/staket vid hamnen i Askersund för säkerhetens skull. Förslaget fick dock inte gehör.

Annette skriver i sitt medborgarförslag att "En oro som jag haft i många år nere vid hamnen är rädslan för att någon trillar över kajkanten då det ej finns tillstymmelse till skydd/räcke/staket"

"Ett under inget barn ramlat i"

Hennes text fortsätter.

"Ännu större risk nu när hamnen blivit en sådan attraktion tack vare de fina hamnbodarna som drar mycket folk. Så mycket folk som det var i somras är det ett under att ingen barn har ramlat i ännu.

Mycket folk rör sig vid hamnbodarna, speciellt sommartid. Foto: Anders Björk

Gör en lätt säkerhetsåtgärd så minskar vi risken för olyckor. Kan dessutom se snyggt ut och inge säkerhet för alla barnfamiljer som besöker hamnen. Det behövs inte hela kajen utan i anslutning till hamnbodarna och några meter till åt bägge hållen", skriver Annette i sitt medborgarförslag.

Kommunstyrelsens ordförande Caroline Dieker (M) har svarat. Dieker tackar för visat intresse och engagemang i kommunen, och svarar sedan.

"Hamnen är i första hand avsedd för att fartyg ska kunna förtöjas där. Både förtöjning och av/påstigning av fartyg skulle försvåras av ett staket men skulle även kunna försvåra räddningsaktioner".

Egenansvar för vårdnadshavare

Svaret fortsätter.

"Kommunen framhäver att besökare i hamnområdet har ett stort egenansvar när de vistas i hamnen och särskilt vid kajkanten, ett ansvar som vårdnadshavare även har för sina barn.

Foto: Privat.

"Kommunen har inte några planer på åtgärder i hamnen i nuläget men vill däremot poängtera att säkerhetsanordningar som livbojar, stegar och livbåt finns i området. Det kan även vara bra att känna till att de som arbetar i hamnbodarna är utbildade i livräddning och HLR"

Klicka här för att skriva en kommentar till artikeln
Publicerad: 2020-03-05 12:24
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.