Gå till innehåll
Askersund

"Stenhögen" intill väg 50. Foto: Weine Ahlstrand

En "stenhög" som väcker frågor

Publicerad: 28 August 2015 19:36

Vad är det som pågår intill väg 50 några kilometer norr om Askersund? Vad har upptäckts i samband med nya vägbyggnationen? Sydnärkenytt har sökt och även fått svar. Kanske har det med snus att göra. Mest av allt ställer fyndet nya frågor…

Vi börjar med en bakgrund:
Väg 50 mellan Askersund och Åsbro ska byggas om. Med anledning av det gjordes en arkeologisk utredning 2013 längs hela sträckningen. Då registrerades 19 intressanta objekt, varav ett klassades som fornlämning och flera som möjliga fornlämningar. De möjliga fornlämningarna är underlag för ytterligare utredning, en utredningsgrävning. Det är den som pågår nu.

En askugn från 1700-talet blev synlig

Vad är det då för ”stenhög” som blivit synlig i samband med skogsröjningen intill vägen?
– En askugn, svarar Annika Ramström, arkeolog vid Arkeologgruppen AB, företaget som anlitats av Länsstyrelsen för utredningarna.
– Här har troligen framställts pottaska, som i sin tur används vid tillverkning av snus, tvål och såpa och annat. Ugnen är svår att tidsdatera, men mycket talar för att den kan vara från andra halvan av 1700-talet, kanske användes den även under 1800-talet, fortsätter Annika Ramström.

Så kanske har det tillverkats snus här vid Ingelsbyns marker, inte så långt från Stadskvarn, eller i alla fall snusingredienser. Men pottaska (kaliumkarbonat) har använts, eller används, även som betmedel vid växtfärgning, vid glastillverkning, som rengöringsmedel och mycket annat.

Redan de gamla egyptierna

Redan de gamla egyptierna… brukar det ju heta. Men det finns belägg för att egyptierna använde pottaska redan 1000 f. Kr. vid tillverkning av glas.
I våra trakter gick det lite förenklat till så här: Först eldades lövträd på annan plats. Den torra askan ”vidareförädlades” sedan i ugnen. Genom kraftigt drag brändes askan ytterligare under flera dagar. De spräckta stenarna i ugnen vittnar om enormt kraftig värme. Askan komprimerades till en hård massa, pottaska.

Helt okänd är inte ugnen. Den finns vederbörligen registrerad sedan tidigare inventeringar. Men arkeologerna är fortfarande lite förbryllade. Bland annat för att de inte hittat kol i botten av ugnen. Djupare grävningar ska därför göras de närmaste dagarna.
– Askugnen kommer inte att bevaras och påverkar inte vägbygget, förklarar Annika Ramström.

Askugnen byggdes ihop med naturen.
Annons

askersund