28 November 2019
Tipsa: 070-557 67 92

En rånare tar sig ett rån

Johan Högberg, deltagare i tv-serienJohan Högberg, deltagare i tv-serien "Tjuv och polis". Foto: Olle Widell

När undertecknad kom in i Johans Leksaksbod på Hospitalsgatan i Askersund stod innehavaren Johan Högberg bakom disken. Framför sig hade han en skål med fyllda kex som han bjöd på. Han bjöd även på rubriken till artikeln.

Johan Högberg berättar:

– Jag var tveksam till att vara med i inspelningen. Kontakten etablerades i affären när en castingperson från teamet kom in. Min mamma Gunilla var här då och hjälpte mig i affären. 

När personen sedan gick sa hon:

– Se nu till att ni söker till inspelningen. 

Detta utspelade sig några veckor innan informationsmötet på Sjöängen dit hundratalet personer hade kommit. För syns skull gick Johan dit och anmälde sitt intresse att vara med som medhjälpare. 

– Får det lov att vara ett rån? Johan Högberg bjuder.

– Det var tre intervjuer, den sista i Örebro där även en psykolog medverkade. Vi fick svara på många frågor, fick inte ha något kriminellt förflutet och vi skulle vara disponibla under inspelningstiden och fick inte berätta någonting. Det svåraste var att leva och vara som vanligt. Att hålla huvudet kallt och låtsas som ingenting. 

Från tidig morgon till sena kvällen

Inspelningsteamet höll oss igång från tidig morgon till sena kvällen. De var mycket diskreta och riktiga proffs, arbetade undercover och avslöjade sig inte när de var hemma hos oss och filmade. Vi fick ställa upp på deras behov. 

– Det var mycket teknik, jag hade kameror i affären och även fästa på mig. Jag kunde själv filma och ta upp ljud utan att någon märkte det. Alla filmade klipp numrerades och det registrerades var, när och vilken kamera som filmat.  

Deltagarna hade ingen aning om vilka medspelarna var förrän de träffades i ladan ett dygn innan kuppen. De var ovetande om vad de skulle göra och visste det först när de löst rebusen och Mikael Leijnegard på paddan berättade om upplägget. Efter kuppen skiljdes rånarna åt och fick inte ha kontakt med varandra innan avsnitten sänts. 

En fantastisk upplevelse

Under inspelningens gång gavs information i små portioner och deltagarna måste improvisera och klara sig själva. Inga omtagningar gjordes, inget manus fanns, nya förutsättningar och spelrum uppstod. 

– Det var en fantastisk upplevelse att vara med och jag vill inte ha det ogjort. Att mamma och jag deltog tillsammans var jätteroligt. Däremot känns det lite genant att se sig själv på TV och det dröjde innan jag förstod att det var min egen röst jag hörde. När jag ser deckare nu och vet hur polisarbete går till, ser jag på ett annat sätt med lite ”aha-känsla”. 

Klicka här för att skriva en kommentar till artikeln
Publicerad: 2019-09-19 13:45
Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Teknik:Webbsidan är byggd och anpassad för moderna webbläsare och mobila enheter. Vi rekommenderar att du använder den senaste webbläsarversionen. Vid behov uppgradera. Sydnärkenytt använder Cookies för bättre användarupplevelse för besökare och medarbetare samt för besöksstatistik. Läs mer om Cookies. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.