05 December 2019
Tipsa: 070-557 67 92

Dramakomedi i Åmmeberg

Jon Karlsson och Mattias Åhlén spelar många olika roller. Foto: Sundborns TeaterJon Karlsson och Mattias Åhlén spelar många olika roller. Foto: Sundborns Teater

Åmmebergs Folkets hus förening gav, i samarbete med Askersunds Riksteaterförening, Riksteatern i Örebro Län och Region Örebro län, lördag 5 oktober en dramakomedi ”Stenar i fickan”.

Pjäsen är skriven av Marie Jones som är en dramatiker och skådespelare från Nordirland. Hon har skrivit flera pjäser och den mest kända, ”Stenar i fickan”, har med framgång spelats bland annat på Broadway och i Skandinavien. Den handlar om ett filmteam från Hollywood som kommer till en liten irländsk by för att spela in en film.

I den bearbetning som Sundborns Teater och Folkteatern i Dalarna ger är handlingen förlagd till en liten by i Dalarna. Ur programmet:
Vad händer när det stora filmbolaget kommer till den lilla byn för att spela in film? Vems berättelse är värd att berätta och kan vi bli statister i våra egna liv? Det är en pjäs om polarisering mellan landsbygd och storstad, om känslan av utanförskap, om vem som har tolkningsföreträde och om rätten till din egen berättelse. 

Två spelar flera olika roller

På scenen Jon Karlsson och Mattias Åhlén, som genom att spela flera olika roller, för handlingen framåt. Byten sker med små medel, till exempel med eller utan keps, med eller utan dialekt, lite förändrad kroppshållning, annat röstläge och mimik. De skiftar snabbt och det gäller för publiken att hänga med när varje skådespelare växlar mellan sina sju till åtta olika rollfigurer.

De två på scenen utgör hela filmteamet, statister, huvudrollsinnehavare, bybor, vänner och en reporter. Replikskiften och växlingar går sekundsnabbt. Det kan inte vara lätt för skådespelarna att hålla isär figurerna men de klarar det bra. Effektfull koreografi med olika danser och enkel scenografi. 

Pjäsens titel syftar på en tragisk händelse som utspelas i byn och som hänger samman med filminspelningen. 

Slutrepliken blir:

– Vi gör en film om vår historia. Vi måste tro på oss själva. 

Klicka här för att skriva en kommentar till artikeln
Publicerad: 2019-10-08 9:35
Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Teknik:Webbsidan är byggd och anpassad för moderna webbläsare och mobila enheter. Vi rekommenderar att du använder den senaste webbläsarversionen. Vid behov uppgradera. Sydnärkenytt använder Cookies för bättre användarupplevelse för besökare och medarbetare samt för besöksstatistik. Läs mer om Cookies. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.