20 Februari 2020
Tipsa: 070-557 67 92

"Man behöver inte sätta sprätt på alla pengar som kommer in"

Det är såklart snällt av Socialdemokraterna i Askersund att så okritiskt stå bakom S/MP-regeringen oavsett hur de sköter Sverige. Från andra kommuner är kritiken från socialdemokrater mer syrlig, ”regeringen sviker kommunerna”, ”nödrop från kommunerna” osv.

Så inleder Caroline Dieker sitt svar på en debattartikel av Socialdemokraterna i Askersund i Sydnärkenytt den 3 november. Och fortsätter:

Jag upprepar; regeringen har slösat bort en högkonjunktur, de tar inte ansvar för flyktingpolitiken, reformer saknas för att människor ska komma i arbete i stället för att vara hänvisade till bidrag. Nu verkar det som att vi går in i en lågkonjunktur och då lämnar regeringen kommunerna med problem som regeringen borde ha löst.

Socialdemokraterna i Askersund skyller i flera sammanhang på att vi har en M/KD-budget 2019. Gå inte på finten. Att Sverige har en M/KD budget för 2019 är inte problemet. Problemet är att vi har en regering som inte förmår att hantera de problem som vi står inför 2020 och framåt. Kommunerna får ta notan. Moderaterna ger i sin skuggbudget för 2020 mer pengar till Askersund än regeringen. 

Vi kommer inom kort fatta beslut om en budget för Askersunds kommun för 2020 och framåt och ja, vi behöver behöva gå igenom ett stålbad. Vi är ärliga med det med. Det är ingen som påstår att det kommer bli enkelt. Vi gick till val på att vi skulle arbeta för ett välskött Askersund med en välskött ekonomi. Därför lägger vi resurser på investeringar och underhåll. Vi lägger resurser för att fönster på vissa skolor inte ska blåsa ut vid nästa storm. Samtidigt så måste vi säkerställa att inuti skolorna ska det finnas behöriga lärare. Samtidigt som prisökningarna äter upp intäkterna.

Vi står, precis som alla andra kommuner inför tuffa tider. Vi kommer behöva prioritera. Det har varit klart redan under förra mandatperioden men tyvärr har situationen förvärrats av den vikande konjunkturen och av att sittande regering inte löst uppgiften. Det dåvarande socialistiska styret i Askersund ville heller inte se problemen komma och gjorde absolut inget för att börja anpassa de svällande kostnaderna till den synbart krympande kostymen.

Socialdemokraterna har givetvis rätt i att vi har fått oerhörda summor av staten de senaste åren. 2015-2016 fick vi 40 miljoner kronor som ett engångsbelopp. 10 miljarder till Sveriges kommuner för att de skulle hålla tyst om de problem som flyktinginvandringen medförde för kommunerna. Det fungerade sådär, kommunerna tystnade men problemen kvarstår att lösa.

Vi har fått massor av riktade statsbidrag som varit oerhört kostnadsdrivande. Askersunds kommun tog definitivt inte tillfället i akt att försöka hålla nere användningen av skattebetalarnas pengar. Idag har vi höga kostnader jämfört med liknande kommuner. Man behöver ju inte nödvändigtvis sätta sprätt på alla pengar man får in som kommun. Man kan ju också välja om utrymme finns att lämna tillbaka pengarna till skattebetalarna, sänka skatten. 

Men vi ska inte använda framtiden till att bråka om historien, se inte tillbaka, det är inte dit vi är på väg. Vårt uppdrag är att ta Askersund igenom de problem vi står inför på ett hållbart sätt. Vi har inte för avsikt att höja skatten, det är dyrt nog som det är att bo på landsbygden med regeringens höjningar av skatten på drivmedel som gör våra resor dyrare.

Om det är någon som tror att Socialdemokraterna kommer klara av att lösa de problem de har ställt till med nationellt och lokalt så javisst, rösta på dem. Om inte, rösta på Moderaterna. Vi ställde också till en del under alliansregeringen, men vi är också öppna med att delar av de beslut som fattades inte var så lyckade och är beredda att städa upp situationen oavsett vem som orsakade den.  

Klicka här för att skriva en kommentar till artikeln
Publicerad: 2019-11-08 20:29
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.