Gå till innehåll
Askersund

Tomas Olausson och Ulf Eriksson ordnar cykelorientering. Foto: Olle Widell

Cykelorientering – en
skön naturupplevelse

Publicerad: 24 June 2018 17:00

I åtta år har Askersunds orienteringsklubb arrangerat cykelorientering i natursköna områden runt Askersund. "Ett bra sätt att få uppleva den omväxlande och storslagna naturen på nära håll och på köpet få lite lagom motion", menar Tomas Olausson,en av eldsjälarna.

Tomas Olausson och Ulf Eriksson.

I åtta år har några eldsjälar i Askersunds orienteringsklubb, med Tomas Olausson och Ulf Eriksson i spetsen, arrangerat cykelorientering i natursköna områden runt Askersund.

Det finns i år två slingor, en väster om staden runt Markebäck och en öster om runt Edö. Från och med 15 maj till och med 15 september kan man cykla runt och stämpla sitt kort på kontrollerna. De är sammanlagt 30 stycken fördelade med 15 på varje slinga.
Man behöver inte ta kontrollerna i någon viss ordning, man kan börja var man vill.

Inte viktigast komma först
Kontroll.

Det gäller inte heller att komma först utan att trampa på i sin egen takt och efter sin förmåga. En möjlighet att upptäcka nya cykelvägar och komma till platser man tidigare inte sett. Det krävs inte mountainbike, man tar sig fram bra på vanlig cykel på grusvägar och stigar. 

Om man har stämplat sitt startkort på minst 15 kontroller deltar man i utlottning av fina priser. Förutom startkort får man tydliga kartor där kontrollerna är utmärkta och även beskrivna som till exempel stig-vägförgrening, vändplan och stig-bäck-korsning.

Startkort till anställda

Tomas Olausson berättar:
– Förra året sålde vi 100 startpaket. Zinkgruvan köpte 40 stycken till sina anställda. Kanske en utmaning för andra arbetsgivare?

På frågan hur långa slingorna är svarade Ulf Eriksson:
– Tar man 7-8 kontroller blir det 10-15 kilometer. Alla kontrollerna ungefär 5-6 mil.

Startkort, 100 kronor, köper man i turistbyrån eller en del affärer i Askersund. Kontaktperson för cykelorienteringen är Ulf Eriksson, tel. 0583-148 26.

Annons

askersund