Gå till innehåll
Askersund / Kultur

Inga mer skolavslutningar här blir det. Foto: Arkivbild

Börjar riva
Sjöängen

Publicerad: 14 February 2017 11:35

Nästa vecka börjar arbetet med att riva gamla Sjöängsskolan. Rivningen beräknas pågå hela våren och slutdatum är satt till 30 juni. Det är ännu inte klart vad den stora tomten ska användas till.

Rivningsarbetet drar igång vecka 8  och kommer att börja invändigt i skolan, med att de inventarier som är kvar rensas bort. Sedan avlägsnas exempelvis dörrar och liknande, skriver Askersunds kommun i ett pressmeddelande.

Hoppas inte påverkar närboende

– Det handlar om så kallad selektiv rivning. Det går ut på att materialet källsorteras, det är viktigt att så mycket som möjligt tas om hand, säger Göran Berger, fastighetsstrateg på Askersunds kommun.

Rivningen kommer att utföras av företaget Normans, som i sin tur har ett avtal med ett företag som kommer att ta hand om allt material som kan återanvändas. Rivningsarbetet kommer att pågå måndagar till torsdagar mellan klockan 7 och 18.

Själva rivningen kommer huvudsakligen utföras av en grävmaskin med betongsax. Inledningsvis kommer det gå begränsat med lastbilstransporter från rivningsområdet, det är först i slutet av rivningsperioden i maj/juni som de stora massorna av tegel och betong kommer att fraktas bort.

– Vi tror och hoppas att rivningsarbetet inte ska behöva påverka de intillboende alltför mycket, men för säkerhets skull har vi nu i början av februari har utfört sprickbesiktning på de fastigheter som ligger allra närmast de byggnader som ska rivas, säger Göran Berger.

Blir parkering och gräsyta

Företaget som river de gamla skolbyggnaderna kommer dessutom använda sig av en snökanon för att sprida ett fint dis av vatten över området för att minska mängden damm i luften. De träd som finns på skolgården och längs med Sjöängsgatan ska bevaras.

När rivningsarbetet är klart kommer den del som ligger närmast nya Sjöängen att täckas med grus för att tills vidare kunna användas som parkering.

Övriga delar kommer att täckas med jord där det ska sås gräs. En ny detaljplan för hur den gamla skoltomten ska användas på lång sikt ska tas fram och det arbetet inleds under 2017, avslutas pressmeddelandet. (ABj)

Annons

askersund