Gå till innehåll
Askersund

Publiken fick rådet att hålla för öronen när Jan Malmberg startade sin dragracingmotorcykel. Foto: Margareta Swenson.

Hjulafton för motorfans i Askersund

Publicerad: 14 July 2019 13:10

Att något är på gång märktes vida omkring. Den ena kromblänkande amerikanaren efter den andra mullrade förbi på riksvägen i riktning mot Askersund. Det var dags för den årliga motorshowen Car & Bike, som har arrangerats av Midnight Cruisers ända sedan 1989. Det var alltså 30-års jubileum i år.

Tillströmningen av både fordon och folk var stor.

Hela den vackra Sjöängsparken vid Alsens strand var packad av vackra veteraner. Man räknade med cirka 1 600 utställare och 8 000 besökare vilket gör Car & Bike Askersund till en av de största bilshowerna i landet.

En baddare till hoj

Vid hamnen radades motorcyklarna upp. Här samlades entusiaster, många iförda västar med märkesnamn och emblem på ryggen. Jan Malmberg visade upp sin monstermotorcykel, som han tävlar i dragracing med.

Motorn är på 2 600 kubik och cykeln klarar av att göra en fjärdedels engelsk mil (ca 400 m) på 8 sekunder. Jan tävlar i en europeisk serie som heter Euro Top Gas och förra året kom han trea i serien, något han var mycket nöjd med.

Dragracingmotorcykel på 2 600 kubik

Klockan 13.00 lät han publiken få ett smakprov på hur det låter om en 2600 kubikare. "Bäst att ni håller för öronen, sa han". Det var ett gott råd.

En timme senare var det dags att hålla för öronen igen. Det skulle bli motorsprängning och  Pim tog emot vadslagningsbud vid bilen vars motor skulle testas till det yttersta.

Skulle det ta några sekunder bara eller kanske flera minuter?

Tog amazonen från Nässjö

Bland alla vackra bilar fanns en beige Volvo Amazon från 1960. Framför den hade ägarna, Lilian och Sune Pettersson från Nässjö, slagit sig ner vid sitt campingbord. Transistorradion och TV-kannan fanns på plats.

Lilian och Sune Pettersson från Nässjö älskar 50-talet

Själva var de klädda i 50/60-talskläder.

Lilian i Brigitte Bardot-rutig klänning med vidd i kjolen. Visst minns man perioden då transistorn spelade tunna skivor av Siv Malmqvist och då Tommy Steele och Elvis Presley tävlade om att vara den mest populära rockaren. Den tidsperioden har blivit Lilian och Sunes stora hobby.

När de åker runt i Sverige och visa sina veteranbilar, passar de på att leta 50-tals prylar. "Huset är fullt", säger Sune.

Avslutades med cruising

Rätt var det är ropades det ut från högtalarna att alla barn var välkomna fram till scenen. Det kom ungar från alla håll, förväntasfulla och spända. Det skulle bli godisregn. Men först fick de förhållningsorder.

Godiset regnade över barnen

Ett gott uppförande krävdes, annars blev det gult kort. Och barnen skötte sig och godiset hamnade i de rätta händerna.

Hela den vackra sommardagen, mellan 10.00 och 16.00, pågick utställningen och aktiviteterna i Sjöängsparken och på kvällen rullade som vanligt de kromblänkande ekipagen fram på Askersunds gator.

Ingen Car & Bike Meeting utan cruising, för så ska det vara.

Annons

askersund