27 November 2019
Tipsa: 070-557 67 92

Stora besparingar på flera områden

Rådhuset i Askersund. Foto: Weine AhlstrandRådhuset i Askersund. Foto: Weine Ahlstrand

Den styrande majoriteten i Askersunds kommun under ledning av Moderaterna har lagt fram ett budgetförslag för beslut vid nästa kommunfullmäktigesammanträde.

– Förutsättningarna för budgetarbetet är tuffare än på länge, säger kommunalrådet Caroline Dieker M).

Sverige är på väg in i en lågkonjunktur, vilket ger kommunerna ett kärvare läge. Dessutom får kommunen mindre statsbidrag än de senaste åren.

I budgeten föreslås besparingar på flera områden. Främst gäller det Barn-och utbildningsnämnden som skall spara 4,7 miljoner kronor och socialnämnden som skall spara 6,6 miljoner kronor.

I budgetförslaget föreslås också samordning och effektivisering för att spara pengar. Förslaget innebär till exempel samordning mellan scenkonsten och turistbyrån.

Man föreslår också minskat antal vårdplatser på Syrenen från 20 till 10 platser

Oroad opposition

Socialdemokraterna, Centern, Vänsterpartiet och Miljöpartiet är i sitt budgetförslag överens med majoriteten om kommunens kärva läge, men anser inte sparbehovet är lika stort som i majoritetens budgetförslag. 

Man vill till exempel inte spara i Barn- och utbildningsnämndens budget av oro för att det skulle kunna försämra skolresultaten

Man vill heller inte minska antalet vårdplatser på Syrenen lika mycket som i majoritetsbudgeten

Man oroar sig också för att samordningen mellan scenkonst- och turistbyråverksamheterna skulle komma att innebära försämringar verksamheten som har blivit så framgångsrik de senaste åren.

SD lämnar egen budgetförslag

Även Sverigedemokraterna har lagt fram ett eget budgetförslag. Där föreslås bland annat:

-Ekonomisk redovisning av kommunens kostnader och inkomster för invandringen

-Minskade kostnader för kulturen, bland annat musikskolan och scenkonstavdelningen.

-Minskade bidrag till de politiska partierna.

Klicka här för att skriva en kommentar till artikeln
Publicerad: 2019-11-07 16:14
Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Teknik:Webbsidan är byggd och anpassad för moderna webbläsare och mobila enheter. Vi rekommenderar att du använder den senaste webbläsarversionen. Vid behov uppgradera. Sydnärkenytt använder Cookies för bättre användarupplevelse för besökare och medarbetare samt för besöksstatistik. Läs mer om Cookies. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.