28 November 2019
Tipsa: 070-557 67 92

Stämningsfull spelning vid Sjöängen

Med solens strålar och Alsen i bakgrunden underhöll Dag Westling publiken på Sjöngen. Foto: Olle WidellMed solens strålar och Alsen i bakgrunden underhöll Dag Westling publiken på Sjöngen. Foto: Olle Widell

Under torsdagen var det premiär för ”Torsdagar på Sjöängen” och Sjöängens scenkonstavdelning bjöd in till irländsk musikafton med Dag Westling. Och vilken premiär det blev!

Omkring 80 personer hade infunnit sig och fyllde ut den del av foajén som är en trappa upp. Dag Westling inledde med att säga att vi satt precis som han ville, en café-pubsittning, många runt små bord och vid den öppna baren.

Vackert med Alsen

Han var ensam på scenen som hade en perfekt inramning med Alsen och himlen som bakgrund. Kvällssolens sista strålar lyste på träden utanför. Dag Westling berättade att han är uppvuxen i Väst-Berlin och via folkmusikklubbar där kom i kontakt med irländsk folkmusik. Han är autodidakt och är idag ett stort och välkänt namn inom genren.

Han var med och startade gruppen ”Quilty” för 25 år sedan och turnerar både med den och som soloartist. Han bjöd på irländsk musik som han framförde på ett imponerande sätt på gitarr, banjo, tin whistle och sång.

Texterna känns äkta och gripande när de berättar både om det irländska folkets tunga historia och om  individuella öden.

Sångerna varvades med rent musikaliska inslag som t.ex ”Belfast hornpipe” på tinwhistle och ”The Music of Spey” på gitarr. Den sistnämnda så vacker och stämningsfullt framförd. 

Syster kokades i bly

Dag presenterade varje sång på ett lättsamt sätt.  Vi fick till exempel höra om grodan Froggy som skulle ut på friarstråt men först måste fråga Fröken råtta.

 ”The two Sisters”, ett svartsjukedrama mellan två systrar och Johnnie som uppvaktade den yngre av dem. Hon fick både en bäverhatt och en guldring. Den äldre blev svartsjuk och knuffade systern, som inte var simkunnig, i floden.

Mjölnaren vid kvarnen drog upp henne men tog bara guldringen och knuffade i henne igen. Det slutade med att hon drunknade, mjölnaren hängdes och storasystern kokades i bly.

”When I was in my Prime”, en melankolisk visa om en kvinna som klagade över svikna löften. Därpå följde ”The Rocky Road to Dublin” som han framfördes a capella. Det är en tungvrickare med många stavelser på kort tid. 

Paus var inte höjdpunkt

Så följde en visa om skotska sillfiskares hårda levnadsvillkor, en immigrantvisa om en man som säljer allt han har för att kunna ge sig av, ”The Reluctant Sailor” om en oerfaren sjöman som hamnar i piraternas våld och blir en av dem. 

En sång om resandefolket i England som var illa sedda överallt, ”Follow me up to Carlow” om ett slag där klanhövdingar lyckades ena sig och besegra engelsmännen, en irländsk kärlekssång med ett lyckligt slut vilket är sällsynt, ”The Lark in the Morning” om drängen Roger och pigan Susanne som har ett säsongskärleksförhållande.

Efter en timmes spelande sa Dag Westling:

– Nu kommer konsertens höjdpunkt, pausen. 

Torsdagar på Sjöängen fortsätter

Det var något som troligen ingen i publiken höll med om. En så välspelad, vackert framförd konsert förtjänar ett högt betyg. 

Fortsättning på ”Torsdagar på Sjöängen” följer.

Närmast på tur står ”Trio med Bumba” 26/9. För övriga träffar hänvisas till hemsidan eller programblad. 

Klicka här för att skriva en kommentar till artikeln
Publicerad: 2019-08-30 16:26
Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Teknik:Webbsidan är byggd och anpassad för moderna webbläsare och mobila enheter. Vi rekommenderar att du använder den senaste webbläsarversionen. Vid behov uppgradera. Sydnärkenytt använder Cookies för bättre användarupplevelse för besökare och medarbetare samt för besöksstatistik. Läs mer om Cookies. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.