06 April 2020
Tipsa: 070-557 67 92

Askersundare har vind i seglen

Ett kryssmärke rundas i ett av heaten under pågående Jr.cup i Marstrand där Askersundsteamet blåser på bra. Foto: Peder ThunanderEtt kryssmärke rundas i ett av heaten under pågående Jr.cup i Marstrand där Askersundsteamet blåser på bra. Foto: Peder Thunander

SEGLING: Marstrand är centrum just nu för både stora och små båtar. I Jr.Cup tävlar Team Fredriksson från Askersund och håller sig väl framme på böljorna med sikte på finaler.

Besättningen med syskonen Fredriksson (Ebba, Ellen och Gustav) från Askersund Jolleseglare  ligger 9.a efter första dagens grundomgång med serien (1,7 (OCS),1,1,3,2), en tjuvstart i heat 2 betydde att en 2.a plats byttes till en 7.a och att man halkade ner från 2.a i totalen till 9.a. Trots detta har man har därmed skaffat sig ett mycket bra utgångsläge inför de två avlutande grundomgångarna för att bli  direktkvalificerade till semifinal.

Syskonen gör sitt 4.e år i Jr.Cup och får nog ses som en av de sju förhandsfavoriterna att ta sig till final. Askersunds-teamet är en rutinerad besättning, Ebba har nyligen blivit uttagen till JNM truppen i Optimistjolle, Ellen som i våras blev antagen till RIG (seglargymnasiet i Motala)  av Svenska Seglarförbundet kommer även hon att representera Sverige på JNM men mest rutinerad är nog Gustav som har många säsonger i Laser på hög nivå.

Största för juniorer

Jr.Cup är Sveriges största matchseglingsevent för juniorer. Ett lag består av tre deltagare. En enskild besättningsmedlem får vara max 20 år (född 1997 eller senare) och den totala åldern på besättningen får inte överstiga 50 år.

Sedan ett antal år tillbaka är Marstrand värd för Jr Cup samtidigt som World Match Racing Tour gästar ön med deltävlingen Stena Match Cup Sweden. Tävlingen arrangeras av Svenska Seglarförbundet i samarbete med Marstrands Segelsällskap och Lerums Segelsällskap.

Möta förebilder

Kopplingen till större seglingsprojekt är tydlig, ungdomarna får möjlighet att möta sina förebilder och skapa nya målbilder med seglingen och livet.

I Jr.Cup får 36 lag möjligheten att deltaga och samtliga stora klubbar är representerade med sina juniorbesättningar. Seglingarna genomförs i av arrangören tillhandahållna båtar ( C55:or ).  Tävlingen avgörs i heatseglingar  med åtta båtar i varje heat. I grundomgången möter alla lag varandra för att senare kvalificera sig till semifinaler och final.

Askersund Jolleseglare har kunnat träna på C55 i hemmavattnen.
Tränat med sparring

Askersund har sedan några år tillbaka förmånen av att ha egna C55-båtar som används i seglarskolan.  Detta innebär att vi har kunnat genomföra bra förberedelser och kunnat ha en sparringbesättning som tränat med vår Jr.Cup-besättning på ett bra sätt. Detta tillsammans med erfarenheter deltagande från tre tidigare år har gett bra utdelning i grundomgången.

Vi tycker det är viktigt att segla flera olika båttyper och gärna med mixade besättningar för att skapa en bred seglingskunskap, lära sig samarbeta och att respektera och ta tillvara  olika kunskaper för att nå framgång. Vi tror att detta är en av våra framgångsfaktorer som i år gett resultat på både JSM och nu Jr.Cup

En spännande finaldag väntar med två grundomgångar och sedan inleds finalseglingar i form av utslagsmatcher

Klicka här för att skriva en kommentar till artikeln
Publicerad: 2019-07-06 1:37
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.