Laddar spelare...
 
Walter Holmström, namnkunnig Närkekonstnär
Han målar än, Walter Holmström i Kumla, 100 år på fredag. En tavla är på gång på staffliet i den lilla ateljén i lägenheten vid Södra Kungsvägen. När andan faller på går han in och drar några penseldrag. Målningen är snart klar, ett dekorativt motiv i klara färger. - Jag brukar måla det jag tycker om för stunden. Och så länge jag orkar arbeta så gör jag det.

 

100 år med färgrika penseldrag

Walter Holmström kan se tillbaka på ett framgångsrikt liv som konstnär. Han räknas till Närkes mest namnkunniga målare under 1900-talet, generationskamrat med Gösta Thålin, Inga Berg, Harry Thomander, Gösta Ottosson, Frans Timén, Bengt Bosshammar och Folke Skoghäll. Tillsammans bildade de Konstnärsklubben i örebro län, ett nav för konstnärslivet i länet under 1950-1960-talen.

Ett fotografi från ungdomens dagar. 14 år gammal, klädd i nya långbyxor och överrock, är Walter Holmström redo att börja på Risbergska skolan i örebro.

- Vi ordnande utställningar och var aktiva i Länets konst.

Började som affärsman

Walter Holmström började sin yrkesbana som affärsman. Han drev tillsammans med dåvarande hustrun Mary Linnemagasinet i örebro. Men konstintresset och förmågan att se motiv, form och färg och att fästa det på ett underlag hade han från unga år.

- Redan från barnsben kände jag ett enormt behov av att få teckna och måla. Det som väckte mitt intresse för konst var en tavla av X:et (Sven Erixson). Den som kan måla så måste vara en lycklig människa, tänkte jag. Kanske det skulle vara något som passade även mig. Jag glömmer aldrig den första tavlan jag ställde ut. Den föreställde den legendariske skådespelaren Gösta Ekman och hängde på Lindhska bokhandeln i örebro. Jag var oerhört stolt och stack dit och tittade på tavlan så fort jag fick tid.

Amatör blev proffs

Debuten kom 1940 då han hyrde en lokal i Konserthuset i örebro och ställde ut tillsammans med gruppen ”Ungt Närke”, där Inga Berg, Nils Hahne och Märta Gustavsson-Broberg ingick. Walter Holmström var en väletablerad amatör när han 1948 helt sadlade om för att försörja sig på sitt konstnärskap.

Autodidakt till en början utbildade sig Walter Holmström nu på Skånska målarskolan i Malmö, tog kurser i Italien och Frankrike och studerade även emaljteknik i Gustavsberg.

På väggarna i vardagsrummet hänger flera motiv därifrån, ett café avmålat i Sydfrankrike och ett landskap från ön Ischia utanför Neapel.

En tavla från Fanø i Danmark som Walter Holmström är särskilt nöjd med: ”Vilken stringens! Märkligt att jag kan göra så bra grejer!”
Ett par tusen tavlor!

Tavlor högt och lågt hos konstnären Walter Holmström.

Inför sin första separatutställning 1954 hyrde han konsthallen i Konserthuset och genombrottsåret 1959 ställde han tillsammans med sina kollegor i Närke ut på Konstnärshuset i Stockholm.

- Jag har sålt bra i mina dagar och har varit ganska produktiv. Jag har nog målat ett par tusen tavlor! Många motiv har jag hämtat från arbetsresor utomlands.

Resorna har gått till 24 olika länder, Ryssland, Ungern, Turkiet, Irland, Grekland, Spanien, afrikanska länder. På sina internationella utflykter gjorde Närkekonstnären skisser för att fortsätta arbeta med dem hemma där han skred till verket omsorgsfullt och ganska långsamt. Var han inte nöjd med motivet ställde han det åt sidan för att fortsätta en annan dag eller börja med något nytt.

Aktuell på Länsmuseet

Genom åren har Walter Holmströms stil förändrats, idag är den mer dekorativ, men tavlor med stadsmotiv och naturlandskap i inspiration från kubism och impressionism täcker väggarna i fyrarummaren där Walter och hans hustru Birgit bor sedan 1982.

- Jag har 700 tavlor i lägenheten, instuvade i garderober och olika prång. Ja, även gästtoaletten är full med tavlor. Ibland hänger jag om och ibland täcker jag väggarna för att slippa tapetsera om!

Genom åren har förstås Walter Holmström representerats i otaliga utställningar, Länets Konst i örebro, Karlskoga Konsthall, Liljevalchs i Stockholm, Galleri örsta, är några. Nu finns han med på utställningen Bokstavligen - 5 år i konstens tjänst, som anordnas av öKLF, örebro Konstnärsförbund, en efterföljare till KRO, Konstnärernas Riksorganisation, där Walter Holmström varit medlem sedan 1954. Utställningen pågår till 6 januari.

- Det kom två gubbar hit från Länsmuseet för att välja ut några tavlor. Det är roligt att vara med!

Källor: Walter Holmström - konstnär med örebroförflutet i boken Nyare glimtar ur örebros historia, av Birger Wennberg. Förlag: Nerikes Allehanda, 1987. www.konstiorebolan.se. Nerikes Allehanda: Reportage under vinjetten Gomorron: Måleri är för mig en fråga om ärlighet! av nöjesredaktören Bo Röhlander, 2 februari 1980.

'Redo för jubileum!