Yrkeslärare om Vialundsskolan:

"Tekniksalen såg

för bedrövlig ut"

Helt under isen ser väl inte tekniksalen ut på bilden men även skolchefen medger att bristerna är stora.

Under stora delar av terminen har eleverna på Vialundsskolan inte haft någon teknikundervisning då det saknats behöriga lärare och lokalen de ska vistas i varit förfallen. - Det såg för bedrövligt ut och jag är tveksam till om det genomförts någon skyddsrunda här de senaste tio åren, säger pensionerade teknikläraren Christer Myrén till Kumlanytt.

Teknik är ett ämne som ska ingå i högstadieelevers utbildning men under en tid har det varit stora problem att genomföra några vettiga lektioner på Vialundsskolan. Redan förra terminen var det svårt att få så mycket gjort och denna termin har lektionerna varit inställda.

"Vi håller på och åtgärdar"

Skolchefen Mait Walderlo erkänner att det varit ett problem, men att bättring är på väg:

- Det har varit problem med utrustningen i salen och ordinarie läraren är föräldrarledig, men vi håller på och åtgärdar det.

Hur länge har det varit problem?

- Det här läsåret, miljön håller inte att vistas i, men det ska vara åtgärdat inom kort. Dessutom har vi diskutterat andra möjligheter gällande tekniken, att ta hjälp av Naturskolan i Kvarntorp när det inte finns maskiner som fungerar i salen.

Enligt yrkesläraren Christer Myrén saknas viktiga säkerhetsskyltar vid maskinerna och han tror det var länge sedan någon skyddsrond gjordes i tekniksalen.
"Eleverna har rätt till undervisning"
Eleverna på Vias högstadie har inte fått den teknikundervisning de behöver för att få betyg.

Christina örnebjär, oppositionsråd från Folkpartiet, anser att det gått alldeles för långt:

- De två senaste mötena på barn- och utbildningsnämnden har vi påpekat att tekniken på Vialundsskolan inte fungerar, så man har vetat om problemet länge, nu är vi ända i november och eleverna har ju rätt till en riktig undervisning.

- Jag vet att lärarna som jobbar på Vialund gör allt de kan för att hinna med och hjälpa till, men det går inte att ställa orimliga krav på dem. Vad jag förstått så undervisar nu en lärare som inte har behörighet i ämnet och då går det ju inte heller att sätta några betyg, säger Christina örnebjär.

När gjordes en skyddsrond?

Christer Myrén är egentligen pensionerad, han har 35 år bakom sig som yrkeslärare, varav många av dessa år som lärare inom teknik. Han blev kontaktad av Vialunds förra rektor Birgitta Löwencrantz i augusti för att fungera som en hjälpande hand till den person som skulle ha lektionerna framöver och hans första intryck av tekniksalen var inget vidare

- Det såg för bedrövligt ut, det var skitigt, dammigt, saker var sönder och viktiga skyltar som ska sitta uppe saknades. Skyddsrundor ska genomföras varje år så att en sal blir godkänd, och det skulle vara intressant att veta om det genomförts någon sådan runda i Vialundsskolan de senaste tio åren, frågar sig Myrén.

Inga skyltar

- Det ska finnas skyltar uppsatta på väggar som talar om vissa saker gällande säkerhet och några sådana har aldrig funnits där, det kan jag garantera med min erfarenhet. Arbetsskyddet har varit eftersatt en herrans massa år!

Hur har det kunnat vara så, tror du?

- Jag vill inte trampa någon på tårna, men jag tror det handlat om en oengagerad tekniklärare och loj skola. Sen vet jag att det varit stor omsättning av lärare på skolan och när då ingen tagit ansvar har det fallit mellan stolarna, säger Christer Myrén.

Svårt få betyg

Han vill även poängtera att han inte vill lägga någon skuld på de två senaste rektorerna på Vialund då de varit där under så kort tid, nuvarande rektor Leif Rönnberg tillträdde endast för nån månad sen. Nu är alla fall lektionerna i teknik igång igen.

- Det har varit lektioner den senaste tiden, men det går inte att använda några maskiner. Och betygen vet jag inte hur de ska dela ut, den person som har tekniken nu är inte utbildad inom det och saknar behörighet, så jag vet inte hur det är tänkt och hu det fungerat här de senaste åren, avslutar Christer Myrén.