Laddar spelare...
 
Författaren kan få Augustpriset

"Boken om Zlatan skulle

inte vara tillrättalagd"

David Lagercrantz har skrivit förra årets mest uppmärksammade bok "Jag är Zlatan". Under tisdagen besökte han Kumla för att berätta om hur boken kom till och hur det var att leva så nära Zlatan Ibrahimovic.

"En till synes oretuscherad rundtur som lockar även den som inte alltid vandrar på litterära vägar". Så lyder nomineringen som gör att  David Lagercrantz bok om Zlatan Ibrahimovic 26 november kan vinna det ansedda Augustpriset.

Boken "Jag är Zlatan" är en av sex böcker som är nominerad i klassen årets fackbok där vinnaren belönas med, förutom äran, 100 000 kr. David Lagercrantz, nyss fyllda 50, är stockholmaren med journalist- och författarbakgrund, som fick chansen att skriva boken om Zlatan och han gästade Folkets Hus och Kumla för att berätta mer om hur det gick till.

"Vem fan är David Lagercrantz?"

Bonniers förlag  erbjöds att skriva boken om Zlatan Ibrahimovic och rekommenderade då David Lagercrantz som författare: "Vem fan är David Lagercrantz?" Så lät Zlatans första reaktion när han fick namnet presenterat för sig, men ett möte mellan de två bokades alla fall.

-"David, tror du på gud?"

Det var det första Zlatan sa när de träffades, berättar David från scenen. Han blev lite ställd över frågan och svarade till slut "Jag vet inte".  "Då tror du inte på Zlatan heller, för gud skickade Zlatan till Rosengård för att spela fotboll", svarade Zlatan.

Vad är det här för galning, hann David tänka när tankarna for runt i huvudet, men sekunden efter blinkade Zlatan åt honom och David förstod att han drev med honom.

Zlatans tuffa uppväxt

Skojar det gör han ofta Zlatan och är rak på sak med en glänsande karisma, men det tar inte lång tid innan David även förstår att Zlatan är väldigt godhjärtad och intelligent och tillsammans lägger de upp riktlinjerna för hur boken ska skrivas. Det viktigaste de vill få med är sanningen, det ska vara en bok som berättar sanningen både om de bra och dåliga sakerna och inte vara så tillrättalagd som de flesta andra självbiografier inom sportgenren varit.

Och Zlatans uppväxt beskrivs inte alltid i positiva ordalag i boken. Han hade ingen speciellt kärleksfull uppväxt med en mor som var mycket frånvarande, en syster som befann sig djupt nere i narkotikan och en far som ägnade mesta delen av sin fritid åt att kolla på TV-bilder från krigets Balkan och dricka öl.

Minns tomma kylskåpet än

Zlatan föräldrar är skilda och Zlatan bor mestadels med sin far under uppväxten och det faktum att kylskåpet nästan alltid stod tomt under uppväxten är något som sitter kvar än i Zlatans själ.

- Han tittade mig i ögonen och sa att det finns en smärta i det jag aldrig glömmer, berättar David.

Zlatan känner sig inte sedd under uppväxtåren och blir han sedd är det ofta av fel anledning, han stjäl, bråkar och uppför sig inte som förväntat. När Zlatan nyligen hade gått till Malmö FF i ungdomsåren lämnas en lista in till tränarna av flera föräldrar som berättar att de inte vill ha Zlatan i laget. Han pratar inte rätt, uppför sig inte rätt och spelar inte rätt (Så som föräldrarna tydligen anser fotboll skulle spelas).

Sen kom vändningen

Men en ljusare framtid var på väg för Zlatan Ibrahimovic. När han var 16 år kom dåvarande A-lagstränaren i Malmö FF, Roland Andersson,  gående mot honom. "Vad har jag nu gjort för fel", hinner Zlatan tänka när de är på väg upp till tränarens rum.

- Det är dags för dig att sluta spela med småskitarna och träna med oss i A-laget, vi har koll på dig och du har talang, säger istället Andersson till en överlycklig Zlatan och därefter går det uppför. Det är dock inte lätt för Zlatan etablera sig i A-laget, visst är han talangfull men samtidigt väldigt självisk i sitt spel och han får snabbt många av de äldre emot sig.

Resten av karriären är dock en saga vars innehåll alla fotbollintresserade känner till och det är även här när Zlatans uppväxt går mot sitt slut som David Lagercrantz berättelse från scen når sin ände. Han avslutar med att berätta om slutfinishen före bokens utgivvning.

Många rättelser

- Jag skickade boken till Zlatan och fick inget svar. Till slut fegade jag ur lite och ringde Helena (Zlatans sambo) för att höra om han läst nåt av boken? "Han gör inget annat", svarade  Helena.

Zlatan är nöjd med boken men väldigt noggrann och vill ändra mycket vilket gör att det drar ut på tiden, till slut ringer Bonniers upp David och säger åt honom att han får "skärpa sig och se till så inte Zlatan ändrar för mycket". David tuffar till sig mot Zlatan och snart har de kommit överrens om hur boken ska se ut och den är redo för utgivning.

"Helt ny generation som börjat läsa"

Det är en väldigt underhållande timma David Lagercrantz bjuder på från scenen och det känns lite förvånande att det inte är mer än halvfullt i Folkets Hus. Lagercrantz berättar med inlevelse, rör sig mycket på scenen och använder ett kraftigt kroppsspråk och stundtals är han roligare än många stand-up komiker när han berättar om sin och Zlatans tid. Och avslutningsvis vad är han då mest stolt över med boken?

- Jag har funderat över varför den sålt så mycket och delvis är det för att den fått en helt ny generation att börja läsa. Människor som normalt sett inte läser böcker, men som ändrade sig nu och kanske fortsätter de sen med det.