Hemmaseger med tio poäng

Laddar spelare...

 

"Nu har Vetlanda

fått press på sig"

SPEEDWAY: Indianerna har fått det utgångsläge de önskade sig till returen efter vinst 50-40 hemma i den första semifinalen mot Elit Vetlanda. De 3 135 åskådarna bjöds på en riktigt underhållande match med flera heat i världsklass.

- Jätteskönt att vi gör en så bra match och nu är det Vetlanda som har pressen på sig sade lagledare Dalle Andersson-Bäckström efteråt.

Indianerna har varit ifrågasatta, utdömda och stundtals hånade då det lagbygge som många tippade skulle ta guld inför säsongen haltade betänkligt i grundserien och hade fullt sjå med att ens ta sig till slutspel.

Men nu när det gäller som mest verkar det som laget har prickat toppformen och förra veckans utklassning av Hammarby följdes upp av en imponerande tio-poängs seger mot urstarka Elit Vetlanda och kumlingarna har nu skaffat sig ett gyllene läge inför returen om en vecka.

Regnavbrottet hjälpte Vetlanda

Indianerna startade matchen strålande och ledde efter fem heat med 19-11. Joonas Kylmäkorpi och Rune Holta var 50 meter före Jaroslaw Hampel och Jacob Thorsell i heat fem och bortaförarna såg konfunderade ut. Då kom regnet vilket medförde ett uppehåll på en timme och nya förutsättningar i matchen.

När matchen kom igång igen tog smålänningarna två raka femettor och hastigt men lustigt hade de plockat in 8-poängs underläget och ställningen var 21-21. Indianerna kontrade dock tillbaka genom en femetta i heat åtta genom den för kvällen mycket duktiga Hans Andersen och Piotr Protasiewicz.

Speedway i världsklass

Indianerna gick till pausvila i ledning 33-27 och heat tio till tolv bjöd på underhållning i världsklass och stundtals otroligt bra speedway. I heat tio rundade Antonio Lindbäck polacken Jaroslaw Hampel på ett mycket tjusigt sätt och junioren Mathias Thörnblom var ytterst nära att slå Jason Crump, som dock gick förbi i sista kurvan.

- Thörnblom gör en jäkla bra match, han imponerade stort på mig, synd bara att han tappade till Crump i sista kurvan i heat tio, det var lite juniormisstag där sade tränare Dalle Andersson-Bäckström om sin unge talang.

Thörnblom fick revansch

I heat elva fick dock Mathias Thörnblom sin revansch när han slog världsstjärnan Emil Sajfudinov, något som även duktige Rune Holta gjorde och gav Indianerna 5-1 i heatet och ledning 38-28. Både heat tio och elva bjöd på högklassig underhållning men kvällens bästa heat, och kanske säsongens bästa var ändå heat tolv. Eller vad säger ni som var där?

Indianerna Hans Andersen och Niels Kristian Iversen fightades i fyra varv mot främst Emil Sajfudinov och även Martin Vaculik. Hur många gånger förarna skiftade plats och hur många omkörningar som var i detta heat har jag inte koll på, men det var en hel drös alla fall och till slut vann Sajfudinov heatet före Andersen och Iversen och kunde knyta näven i en segergest. Ett otroligt underhållande heat!

Vetlandas nominering överraskade

Avståndet på tio poäng stod sig till nomineringsheatet där Indianerna valde Hans Andersen och Antonio Lindbäck. Elit Vetlandas lagledare Bosse Wirebrand valde överraskande att ta ut Jason Crump i nomineringen trots att Crump haft en svag kväll dessförinnan.

- Jag vet inte hur Wirebrand tänkte där, jag hade förväntat mig Hampel istället sade Dalle Andersson-Bäckström om uttagningen som slutade med att Crump nollade, men lagkamraten Leon Madsen vann heatet så avståndet på tio poäng stod sig då matchen slutade 50-40.

- Jag hade inte förväntat mig vinst med tio poäng, jag tippade vi skulle vinna med kanske fyra men vi har fått ihop det på slutet och då är vi ett riktigt bra lag

- Det är inte många som trodde på oss inför den här semifinalen, så det var skönt att visa alla experter att vi är ett riktigt bra lag.

Mathias Thörnblom har gått från klarhet till klarhet i Indianvästen och nådde nästan högsta betyg mot Vetlanda. Foto: Andreas Anvestam

Räcker tio poäng till returen?

- Det gäller att vi börjar matchen bra, det är nyckeln. Tar de in så att det bara skiljer två-tre poäng snabbt kommer det att bli nerver inblandade. Vi får försöka köra som ett lag från start sade Dalle Andersson-Bäckström till Kumlanytt.

"Tror vi har stor chans"

Formstarke Antonio Lindbäck plockade nio poäng på fem heat men var inte helt nöjd med sin insats.

- Det var upp och ner, jag hade problem med inställningarna i början men kom igång i slutet av matchen.

Hur ser du på returen?

- Vi önskade oss vinst med tio poäng inför matchen och det fick vi också, jag tror vi har en stor chans, bara vi startar matchen bra, sade Antonio Lindbäck till Kumlanytt

Mathias Thörnblom hade en svag start på sin sejour hos Indianerna men har bara blivit bättre och bättre och han tog en riktigt fin skalp när han slog Emil Sajfudinov i heat elva.

- Det händer inte varje dag, jag fick en bra start och såg att jag hade honom utanför, lyckades hålla bort honom i första sväng och sen var det bara att köra på.

- Det blir riktigt tufft i Vetlanda, men nu när vi har ett försprång på tio poäng tror jag vi kan fixa det. Deras bana är ganska lik vår, det är bara att gasa sade Mathias Thörblom till Kumlanytt.

Indianbetygen 1-5

Antonio Lindbäck 3: Visar fortsatt fin form, en helt annan förare än under säsongens första hälft.

Joonas Kylmäkorpi 2: Började lysande, men avslutade svagt.

Piotr Protasiewicz 3: Stabil match, krigade sig förbi Hampel i heat 13 och såg till att det blev 2-4 istället för 1-5.

Hans Andersen 4: En av de förare som höjt sig under säsongen och sett till att Indianerna är mycket vassare nu än tidigare. Enda plumpen var heat sex där han och Pepe åkte på en femetta, i övrigt mycket bra och plockade tio poäng.

Niels Kristian Iversen 2: Fem poäng på fyra heat är inte vad vi vant oss vid från Iversen i år. åkte som alltid fort och elegant, men fick inte riktigt till starterna.

Rune Holta 4: Verkar ha hittat formen i precis rätt läge av säsongen. Såg stundtals ut som den världsstjärna han var för inte alltför länge sen och plockade elva poäng från sin reservplats.

Mathias Thörnblom 4: Vilken skillnad mot hur det såg ut i början av säsongen! Har otroligt mycket speedway i sig. Slog Sajfudinov och var en hårsmån från att slå Crump, hade hade han gjort det hade det blivit en femma i betyg.

Heat för heat

Heat 1: 4-2 -oonas Kylmäkorpi vinner medan Antonio Lindbäck, en aning passiv blir trea.

Heat 2: 3-3, Vetlandas Emil Sayfutdinov bara drar från de övriga med Holta och Mathias Thörnblom därefter.

Heat 3: 5-1 - Pepe Protasiewicz vinner snyggt före Hans Andersen med Jaroslaw Hampel som trea.

Heat 4: 2-4 Niels-Kristian Iversens formtopp är kanske över, han kommer sist i heatet medan Rune Holta bärgar två poäng för Kumla.

Heat 5: 5-1 - Joonas vinner och har med sig Holta som två. Stämningen stiger!

Indianerna leder med 19-11 när det bli regnavbrott i matchen. Avbrottet har varat c:a en timme, banan har preparerats igen och nu vid 20:30 verkar det vara klart för start för heat 6. Speakern meddelar att Piraterna leder över Dackarna i Målilla.

Heat 6: 1-5  Vetlandas Vaculik gör en drömstart, Pepe jagar, blir avlöst av Andersen men på mållinjen förloras heatet när Leon Madsen hinner före och Vetlanda knappar in i ett slag.

Heat 7: 21-21 efter en ny femetta för gästerna, regnuppehållet verkar ha vänt upp och ner på matchen. Indianerna är inte längre med från start och Vetlandaförarna har bättre fäste, verkar ha lyckats med omställningen av sina maskiner bättre.

Heat 8: 5-1 till Indianerna! En snabb replik signerad Hans Andersen och Pepe, fyrapoängsledning efter ett spännande heat som fick de 3 135 kring ovalen att jubla - fråns