Laddar spelare...

 

Indianerna utklassade Hammarby

Joonas Kylmäkorpi pressar sig förbi Hammarbys Magnus Zetterström. Foto: Helga Stensgaard

SPEEDWAY: Det var klasskillnad mellan lagen när Indianerna besegrade Hammarby med 56-34 inför 3 103 åskådare. Nu väntar serievinnaren Elit Vetlanda i semifinal för Indianerna.

Hammarby hade ett tvåpoängs-överläge att gå på efter sin hemmavinst 46-44, men det blev aldrig riktigt spännande i returen. Indianerna var helt enkelt ett nummer för stort för stockholmarna och matchen kändes avgjord tidigt.

"Nu glider Kingen in"

Indianernas första femetta kom i tredje heatet när Piotr Protasiewicz körde tufft mot sin gamle antagonist Tomasz Gollob, så att även Hans Andersen kunde smita förbi och ordna dubbelseger för närkingarna.

Niels Kristian Iversen följde upp med att vinna heat 4 och speakertornet fick ännu ett tillfälle att spela "Nu glider Kingen in", Seans Banans sköna dänga som jämt kommer på i högtalarna när Iversen vunnit ett heat. 4-2 i heatet och ledning 16-8 efter fyra heat för Indianerna.

Heat 6 var kanske kvällens bästa, gästernas Adrian Miedzinski vann efter en hård  och mycket underhållande kamp mot Piotr Protasiewicz som visade vilken fin speedway Sannahed inbjuder till.

När sen Tomasz Gollob återigen nollade i heat 7 och Indianerna tog en fyrtvåa anförda av Antonio Lindbäck var ledningen tolv poäng och man förstod att det skulle väldigt mycket till för att matchen skulle vända.

Avgjort före paus

I heat 9 bjöds publiken återigen på ett väldigt underhållande heat då seriens bäste Niels Kristian Iversen och duktige ex-Indianen Grzegorz Walasek bjöd på speedway av världsklass där ingen ville ge sig och ledningen skiftade flera gånger. Iversen drog dock längsta strået till slut. Såklart.

I heat tio avgjordes det definitivt när Indianerna tog kvällens andra femetta. Förvånande nog släppte domaren Tommy Gustafsson iväg den ojämna starten och Indian-förarna kunde dra nytta av det och ledningen i paus var 39-21. Teoretiskt sett var matchen inte avgjord då, men i praktiken.

Hammarby var alldeles för ihåligt för att på allvar kunna hota. Grzegorz Walasek och Rafal Okoniewski var duktiga i bortalaget och Adrian Miedzinski godkänd, men övriga fyra förare plockade tillsammans fem poäng!

Junioren Alexander Edberg var ursäktad då han körde skadad och Rory Schlein nollade i sina två heat, men Tomasz Gollobs två poäng på fyra heat var nog inget lagledare Anders Fröjd gladdes över. även veteranen Magnus "Zorro" Zetterström hade en nattsvart kväll med två poäng på fyra heat från reservplats, Zorro såg gammal, trött och långsam ut och håller inte samma höga klass som när han lämnade Indianerna.

"Inte så säker på seger"

Heaten efter paus blev en transportsträcka, till slut landade alltså siffrorna på 56-34 och lagets kapten Piotr Protasiewicz kunde andas ut.

- Jag är väldigt glad, laget gör en riktigt bra match och det gick bra för mig personligen med. Jag var inte så säker på seger innan eftersom Hammarby är ett lurigt lag, men vi körde verkligen bra idag och vann klart.

Nu väntar Elit Vetlanda, dina tankar inför det mötet?

- De har varit seriens starkaste lag så de får gälla som favoriter, men vi visar bra form och känslan är att det kan gå hur som helst.

Du kritade på ett nytt 2-års kontrakt nyligen, ett enkelt beslut?

- Ja det var inget att fundera över för min del och jag är glad över att Indianerna vill ha kvar mig. Förhandlingarna tog högst fem minuter och det är ju i Indianerna jag vill avsluta min karriär sade Piotr Protasiewicz till Kumlanytt.

"Fått igång hela laget"

Lagledare Dalle Andersson-Bäckström och hans gäng laddade upp på Gustavsvik i örebro och det blev ju ett lyckat drag.

- Man är alltid nervös innan slutspelsmatcherna, men hela laget var taggat och körde bra idag och det kändes tidigt att det skulle gå vägen. Det var skönt att visa sån klass och form inför mötet möt Elit Vetlanda.

Det blev Elit Vetlanda i semi alltså och inte Piraterna, var det väntat?

- Jag hade hellre sett att vi fått Piraterna i semi, det är derby och matcher som alltid är extra roliga att köra, samtidigt var jag beredd på att Elit Vetlanda skulle välja oss.

Vad tror du om era chanser mot Elit Vetlanda?

- Det är klart vi har chans, vi har fått igång laget på ett helt annat sätt än när vi mötte dem i serien. Kör vi bra och har lite flyt så kan det gå vägen, sade Dalle Andersson-Bäckström till Kumlanytt.

Indian Betygen 1-5

Antonio Lindbäck 4: Har prickat formtoppen till precis rätt läge av säsongen.

Rune Holta 2: Godkänd utan att glänsa.

Piotr Protasiewicz 4: Väldigt stabil på en hög nivå under Indianernas hemmamatcher.

Hans Andersen 2: Endast fyra poäng, men hade tre bonuspoäng med. Kan bättre, ändå klart godkänd.

Niels Kristian Iversen 4: Den gode Iversen är välförtjänt av att höra "Nu glider Kingen in" efter sina heatvinster. Han har varit sanslöst bra under säsongen och var så även mot Hammarby.

Joonas Kylmäkorpi 4: Visat svajig form under säsongen men gav här ett skönt formbesked med sina tolv poäng.

Mathias Thörnblom 3: Slog Zorro två gånger, dock hade Zorro ingen högre fart denna kväll. Men Thörnblom blir bara bättre och bättre.

Heat för heat

Heat 1: Hammabys Walasek gör en kanonstart och håller ledningen ända in i mål, utmanas av Antonio Lindbäck men det blir 3-3 i heatet med Holta som trea.

Heat 2: Zorro Zetterstöm tar spets föe Joonas Kylmäkorpi men denne pressar sig snyggt förbi på andra vavet. Mathias Thörnblom trea. 4-2 i heatet och ledning för hemmalaget.

Heat 3: Inget snack - Pepe tar täten och får med sig Hans Andersen, Hammarbys Gollob kan inget göra och Indianernas första femetta är ett faktum till publikens hörbara tillfredsställelse.

Heat 4: Niels-Kristian Iversen vinner, ett tag såg det ut som det skulle bli en ny femetta men Miedzinski tog sig emellan Indianerna. Men ny hemmavinst.

Heat 5: Rune Holta vinner före Okoniewski med Thörnblom som trea. Rune gör en bestämd omkörning och håller undan utan problem.

Heat 6: Ett spännande heat, Pepe Protasiewicz utmanar ledande Miedzinski gång på gång men når inte riktigt ända fram. Hans Andersen försvarar sin tredje plats. Delad pott och stabil hemmaledning med tio pinnar.

Heat 7: Antonio vinner uppvaktad av Okonoiewski och bakom dem tar sig Holta förbi mästaren Gollob. Ny Indianvinst. Det verkar ju gå som smort.

Heat 8: Walasek är Bajens bäste, vinner igen före Pepe och Hans Andersen. 3-3

Heat 9: Niels-Kristian Iversen är bäst. Punkt. Det blir en tuff fight mellan honom och Walasek, de turas om i ledningen men Iversen vet vad han vill och lyckas. Joonas K trea. 4-2 och utklassningssiffror på gång.

Heat 10: Spiken i kistan för Bajen? Indianerna drar fördel av en tveksam start och kör in kvällens andra femetta med Joonas Kylmäkorpi fölre Antonio, som åker på bahjulet mest efter varje heat i sann speedwayglädje. Svårt att se att Indianerna nu kan förlora en plats i semifinalen där de sannolikt får möta Vetlanda.

Paus

Heat 11: Femetta för Indianerna

Heat 12: Femetta för Hammarby! Första poängövervikten i ett heat för bortalaget.

Heat 13: 4-2 till Hammarby, lite spännande har det blivit, nej egentligen inte vid närmare eftertanke. Matchen är vunnen, Kumla är i semifinal!

Heat 14: Oj, vad snyggt dom kör, Indianernas toppduo Antonio Lindbäck och Niels-Kristian Iversen.

Heat 15: Iversen vinner, Antonio trea. 56-34 är solklara segersiffror. (LLz).