Laddar spelare...
Dan-åke Moberg: "Det var lite snopet"

 

Knapp förlust mot Hammarby

öppnar för spännande retur

SPEEDWAY: Indianerna föll med två poäng mot Hammarby på Gubbängen på tisdagskvällen. 46-44 slutade den första av två kvartsfinaler. Hemmalaget lyckades hämta upp ett rejält underläge som pekar mot en nagelbitare i returen nästa onsdag.

Matchen började galant sett med Kumlaögon (och vilka andra ögon skulle vi se med?).  Rune Hoilta stack iväg som en pil i första heat, jagades av Zorro Zetterström i den gröna Hammarbydressen men höll undan med Antonio Lindbäck som trea.

I heat 2, reservheatet, var det Indianen Joonas Kylmäkorpi som bestämde takten med junioren Mathias Thörnblom som trea och matchledning med fyra pinnar.

Skadad ersättare

Hammarby hade drabbats av ett avbräck när dess duktige junior Dennis Andersson var skadad, ersättaren Alexander Edberg var också skadad och det märktes. Han linkade i depån och kunde knappt ta sig runt ovalen med sitt gipsade knä.

I tredje heat visade Adrian Miedzinski att han är en toppförare hos Hammarby (och han skulle visa det massor av gånger, blev hela tillställningens bäste poängmaskin). Oavgjort i heatet.

Första femettan

Men så körde hela Elitseriens bäste poängplockare Niels-Kristian Iversen i fjärde heat ihop med Joonas Kylmäkorpi och drog in en femetta till den lilla men naggande goda Indianklackens stora glädje - flaggorna viftades livligt på kullen ovanför bortre långsidan. (Publiksiffran noterades till 2 420, knappast imponerande för en kvartsfinal.) Ställningen i matchen betryggande för klacken, 16-8.

Hammarby höll emot bra i nästa heat, det höll på att bli en femetta men unge Mathias Thönblom trängde sig resolut emellan hemmaförarna och knep tvåan.

Ledning med tio poäng

I heat sex kom nästa femetta för bortalaget tack vare gamle Rune Holta som åter gjorde en kanonstart. Antonio tvåa. 23-13 i matchen och vi började fundera på om en upprepning var på gång av utklassningen förra veckan.

Men skam vad vi bedrog oss. Bajen var ingalunda uträknat. I de två följande heaten körde de grönklädda in två femettor i rad. Pepe  Protasiewicz överraskade med att nolla i sitt heat och i det åttonde uteslöts Iversen för dålig startdisciplin, han var inte framme vid tejpen som han skulle, ansåg domaren Tommy Gustavsson.

Antonios omkörningar

I heat 9 såg det efter den gropiga startkurvan ut som att en tredje hemmafemtta var på gång men Antonio visade mästartakter med två rasande eleganta omkörningar, på ett halvvarv plockade han ner de bägge bajrarna och vann heatet.

I heat tio tog Iversen spets följd av Grzegorz Walasek, en man som ogärna lämnar blottor och han höll undan för Mathias Thörnblom såg det ut som - men Mathias visade ingen respekt, tryckte ut Walle i slutet av bortre kurvan och grejade en Indianfemetta. Mycket snyggt. 33-27 i paus.

Pepe i Bermudas

Förspånget på sex poäng ökade dock inte i reservheatet efter paus vilket vi nog trott men Rory Schlein vann och i heat 12 hade Tomasz Gollob och Zorro inga problem att hålla Holta och Pepe bakom sig.

Pepe var riktigt svag denna kväll. Vi såg honom inspektera banan i Bermudashorts, kanske var han kvar i semestertankar.

Det krympte till två

Kumla-Indianernas försprång hade krympt till två poäng och i 14:e heat kom nästa Hammarbyfemetta tack vare Walasek och Gollob, plötsligt var det ombytta roller: Nu ledde Hammarby med två  poäng. Hemmapubliken mådde riktigt gott medan Indianflaggorna slokade.

Antonio Lindbäck vann visserligen det sista heatet men den gode Iversen hamnade sist varför slutresultatet skrevs 46-44. (LLz)