Laddar spelare...

 

Dalle rasande trots

Indianernas utklassning

Indianernas lagledare var mörk i synen efter Hammarbys "läggmatch", ett svek mot publiken, ansåg han. Foto: Lars Litzén

SPEEDWAY: Indianerna var totalt överlägsna mot ett håglöst Bajen Speedway och vann med 68-22 inför 3 727 åskådare. Lagledare Dalle Andersson-Bäckström var besviken på motståndet efteråt. - Dom borde inte få vara med i Elitserien, dundrade Dalle.

Man förstod redan före matchen vart det barkade när Hammarby kom till start utan sin tre bästa förare. En dämpad Anders Fröjd, lagledare i bortalaget, hävdade att Bajen inte had råd att plocka med sina stjärnförare efter en storvinst i förra omgången, som kostade mycket i segerpremier att betala ut.

Det är en konstig sport på många sätt med alla dess regler och funktioner och det känns fel när ett lag ska straffas genom att vinna stort. Men så blir det lätt med snitt som stiger och dyra förarpoäng som måste betalas ut.

Dalle sågade Hammarby

Den här matchen behövde dock inte Hammarby oroa sig över att betala ut speciellt höga segerpremier. Laget tog ynkliga 22 poäng på 15 heat och att påstå att förarna såg måttligt intresserade ut är ett understatement.

- Jag är så jävla besviken på Hammarby. Dom kommer hit och är inte intresserade av att köra speedway överhuvudtaget. Dom borde inte få vara med i Elitserien och det här blir för jävla dyrt för oss, förklarade en märkbart irriterad Dalle Andersson-Bäckström efteråt.

Thörnblom & Simon lyckade

Man får vara lite sparsam med superlativen en sån här match när motståndet var så svagt. Men visst kan vi ändå konstatera att flera av Indianförarna ser ut att ha prickat formtoppen lagom till slutspelet.

Mathias Thörnblom har haft en tuff debutsäsong i Indianerna och haft svårt plocka poäng, men han har växt in i Elitserie-kostymen mer och mer och mot Hammarby var Thörnblom riktigt bra. Likaså reservkompisen Simon Gustafsson gjorde bra ifrån sig efter att ha fått chansen ånyo.

- Det kändes bra, jag gjorde ett dåligt heat där jag missade starten, men shit happens. I övrigt blev det tre heatsegrar.

Du har åkt in och ut ur laget under säsongen. Tror du att du finns med till slutspelet?

- Det är Dalle som bestämmer så det kan inte jag uttala mig om, men jag är jäkligt sugen alla fall, sade Simon Gustafsson till Kumlanytt.

Och nu väntar Bajen igen

Indianerna hamnade därmed på fjärde plats i tabellen och kommer få möta Hammarby, som hamnade femma, återigen för att försöka kvalificera sig till semifinal. Chanserna bör vara goda då Indianernas statistik mot Bajen på senare är mycket bra, även före kvällens skrattmatch.

I den andra kvartsfinalen möts smålandslagen Dackarna och Västervik. Dackarna kom trea i tabellen och Västervik lyckades knipa den sjätte och sista slutspelsplatsen efter stor dramatik i de avslutande heaten.

Seriesegrande Elit Vetlanda och tvåan Piraterna är direktkvalificerade för semifinal. Valsarna hamnade sjua och har kört klart för i år medan klassiska Vargarna hamnade sist och får lämna serien.

Indianbetygen 1-5

Hans Andersen 3: Har blandat och gett under säsongen och en sån här match kan ha varit viktig för Andersens självförtroende inför slutspelet där han bör vara självskriven.

Antonio Lindbäck 4: Trots det usla motståndet känns det som Antonios körning glöder och att han prickat formen lagom till slutspelet.

Piotr Protasiewicz 4: Körde tre heat och var inte i närheten av att tappa en poäng i nåt av dem.

Rune Holta 3: Det är inte samma fart i Holta som förr om åren. Men han har väldigt mycket speedway i sig och behöver höja sig inför slutspelet, denna match var ett litet steg på vägen dit.

Niels Kristian Iversen 4: Elitserens bäste förare som slagit världsstjärnor på löpande band och räddat Indianerna i flera matcher behövde inte anstränga sig nämnvärt för att göra lite som han ville i denna match.

Simon Gustafsson 3: Säkerligen skönt för Simon att få plocka på sig lite poäng efter en säsong där han haft svårt att övertyga. Nu återstår att se om Simon Gustafsson finns med i Indianernas lag när det drar ihop sig till slutspel?

Mathias Thörnblom 4: Trots svagt motstånd så måste man konstatera att Thörnblom körde riktigt bra och stod för sin klart bästa match i Elitserien. Thörnblom  har utvecklats under säsongen och har mycket potential i sin åkning.

Heat för heat

SPEEDWAY: På ett soligt Sannahed fick publiken vänta en extra halvtimme på matchstart - tävlingsläkaren var försenad. Sen började utklassningen:

Heat 1: Antonio Lindbäck tar starten utan prut, Hans Andersen trea. 4-2.

Heat 2: Reservheatet där Simon Gustafsson tar spets livligt uppvaktad av två hammarbyare med Mathias Thörnblom sist, men denna tar sig förbi de bägge grönklädda på sista vavet och Kumla får sin första femetta för kvällen. 9-3.

Heat 3: Pepe Protasiewicz och Rune Holta för hemmalaget. Pepe i täten mdan Rune i vida svängar försöker utmana Dennis Andersson som tvåa.Han är nära men det slutar 4-2. Sammanlagt 13-5. Det går med andra ord som smort..

Heat 4: Hade Niels-Kristian Iversen konserverat formen efter skadan? Han körde lite avvaktande första varvet men tryckte sedan enkelt ut Magnus Zorro Zetterström i tredje kurvan. Simon kämpade bakom och började hitta spåren och kunde till slut överflygla Zorro och kvällens andra femetta var ett faktum. 18-6, en utklassning på väg.

Heat 5: Vad ska det här sluta? Ny femetta, denna gång med Antonio och junior Thörnblom, som breezar ifrån utan problem. 23-7.

Heat 6: 28-8 - ny femetta. Pepe i spets, Holta gör en snygg omkörning på tredje varvet. Hur ska detta sluta?

Heat 7: Repris - fjärde raka Indianfemettan. Hans Andersen vinner, Antonio leker med konkurrenterna när han kör upp sig som tvåa. 33-9.

Heat 8: Repris - femte raka. Nu med Pepe och Holta som kör parspeedway i fyra varv. 38-10. Nä, är det här riktigt kul?

Heat 9: 3-3 i heatet efter att Niels-Kristian Iversen vinner med Simon som fyra. 41-13.

Heat 10: Blå, röd, vit - ordningen återställd. ännu en femetta denna gång med Mathias Thörnblom som etta före Hans Andersen. 46-14 i paus. Ointagligt förstås.

Heat 11: Fortsatt femettaregn, Simon G och Mathias T vinner. 51-15.

Heat 12: "Ja, vad säger man?" undrar matchspeakern Patrik Lindegren. Det blir nämligen femetta igen, Rune Holta före Niels-Kristian Iversen. 56-16.

Heat 13: Mathias Thörnblom fick chansen att ersätta Pepe i heatet och utnyttjade den, kör med stärkt självförtroende och vann snyggt med Antonio som trea. 60-18.

Heat 14: Det här blir dyrt fö Indianerana - en dubbeldansk seger, Hans Andersen vinner och N-K Iversen tråcklar sig fram och kommer upp som tvåa när det är dags för målgång. 65-19.

Heat 15: Matchen slutar 68-22 efter att Iversen vunnit sista och Andersen slutat fyra. Sammanfattningsvis, rena massakern på Hammarby, vars förare inte vann ett enda heat! (LLz)