Tio fadderbarn får

bistånd via Navet

Rektorn på en skola i Gambia valde ut tio elever som nu är fadderbarn för Navet i Kumla. Mest grabbar blev det.
Navet är en biståndsförening som hjälper unga och fattiga människor till ett bättre liv i sina länder. Att det skänks mycket till Navet ser man på hyllorna i butiken vid Hagendalsvägen. Det är en välsorterad butik med allt från kläder till porslin och möbler.

När Navet flyttade från Hällabrottet 2009 till centrala Kumla har försäljningen stadigt ökat.

Christer Thörner- Vi höll oss flytande i början men nu har vi ökat försäljningen med 50 procent, säger en nöjd Christer Thörner. Vi är som en återvinningsstation. I stället för att slänga det man inte vill ha tar vi gärna hand om det och säljer vidare. Det enda vi ställer krav på är att det är helt och rent. Vi tar inte emot något som är trasigt.

Ottopä i Estland

Remza SelimovicHasse Niklasson och Remza Selimovic sorterar kläder som ska vidare till Ottopä i Estland. 21 maj ska 110 kubik med kläder, porslin, sängar och möbler köras till Estland.

- Allt kommer inte från Kumla men vi ska vara med och bidra med så mycket vi kan, säger Hasse Niklasson. Vi har ett samarbete med en yrkesskola i Kristinehamn som ska transporterar sakerna. Allt ska till ett soppkök i Ottopä. Där säljs det vidare för att få in pengar till mat.

- Det är ett tiotal ungdomar från Kristinehamn som samordnar transporten, och vi är naturligtvis med säger Hasse.

Tio fadderbarn i Gambia

- Nytt för i år är att vi tillsammans med en nybildad förening i Kumla fått tio fadderbarn i Gambia. Det är rektorn på skolan i Gambia som valt ut de tio barnen, Hasse Niklassonberättar Benny Reinhold.

Vid Navets entré finns en tavla med fotografier från skolan och på de tio barnen. Här kan man följa utvecklingen i skolan och hur det går för barnen. Så fort det kommer ny information och bilder kommer det att sättas upp på tavlan.

25 kilo ris per barn

- Det vi skänker ska räcka till skolgång, kläder och mat samt 25 kilo ris per barn och år, säger Christer Thörner.

Gör gärna ett besök i Navets butik. Alltid hittar du något som passar. Samtidigt gör du en insats för de tio fadderbarnen.