Kvarntorpshögen

Förstört trappan

med motorcykel

-  Bedrövligt, säger Kumlakonstnären Olle Medin efter att ha inspekterar skadorna på långtrappan han byggt.

Hur dum får man bli? Någon har kört med motorcykel i den långa trätrappan på Kvarntorpshögen och flisat sönder flera av trappstegen.

Ett hundratal av de sponsrade trappstegen är avskavda av MC-däck.
 

I söndags vid 17-tiden motionerade en kvinna i den över hundra meter långa trätrappan som leder upp på Kvarntorpshögen. Trappan, ett högklassigt hantverk som kan betraktas som ett konstverk i sig, sponrades vid sin tillkomst av företag och rader av privatpersoner och har blivit populärt som konditionsprov.

Men nu såg kvinnan en bil komma körande, lastad med motorcyklar komma. Enligt polisanmälan var bilen markerad med texten "Pimpstarlife".

"Oj, vilken trappa"

Någon från bilen kom fram och sa: Oj, vilken trappa, här skulle man köra upp.

Kvinnan svarade: Herregud, försök med det du. Inte för sitt liv kunde hon tro att någon hade tänkt försöka, har hon uppgett i polisanmälan.

Kvinnans sambo ringde polisen, som dock inte hade tid att att åka dit i söndags. Men någon har alltså kört med motorcykel i trappan och förstört flera trappsteg.

- Det är bedrövligt att man inte respekterar andras egendom, säger Olle Medin, som på tisdagen inspekterade skadorna. Bara för att det är kommunens trappa tror de att de kan göra vad de vill.

Olle Medin har lagt ner mycket arbete på trappan. Många är också engagerade genom att ha sponsrat olika trappsteg, varav ett hundratal nu är avskavda på grund av framfart med en motorcykel.

Avspärrning

Claes Mossberg och Roger Lindberg från kultur- och fritidsförvaltningen snickrade på tisdagen en avspärrning vid trappans ingång med förhoppningen att stoppa vidare framfart av tvåhjulingar.

Olle Medin påpekar att det även förekommit annan skadegörelse i skulpturparken på Högen.

- Det bästa är att få tag på dem som gjort det och jag hoppas att polisen inte struntar i det här.

Polisen rubricerar ärendet som skadegörelse men har samtidigt angivit att handläggande enhet är Arkivenheten, vilket brukar betyda att ärendet inte utreds vidare. Kommunens kulturchef Gertrud åstrand uppger dock för Kumlanytt att en utförlig polisanmälan inlämnats med bifogade bilder och att hon själv talat med polisen.

- Detr är klart att det måste utredas! säger Gertrud åstrand.

Lars Litzén