En uppmärksammad trappa

Förra året utnämndes i en ny bok Kvarntorpshögen med Konst på hög till en av Sveriges märkligaste sevärdheter - i positiv mening. Denna gång är det trappan som blir omskriven, nåja. Med två rader - som negativt exempel.

Det är dock svårt för oss i trakten att se vad som är så trist med denna välsnickrade trappa när den av författaren Johan Tell nämns  som exempel i hans nya bok "Trista sevärdheter" (bland 120 andra).

Den har lanserats som Sveriges längsta trätrappa, 427 trappsteg lång, och författaren påpekar att världens längsta trappa i Schweiz har 11 674 trappsteg. "Fast de är inte av trä", fastslår Tell med en "rolig" blinkning åt läsaren.

Flyttblock och pansar

Bygg en trappa själv får du se hur lätt det är! kan nog Olle och grabbarna som fick ihop den skicka som hälsning.

Nog för att författaren letat rätt på en del dråpliga minnesmärken i sin bok, turistiska dragplåster från Sveriges största flyttblock till Björn Borgs garageportar,  en påver japansk park i Leksand och pansarmuseet i Axvall.

Det finns ett resonemang i boken om vad som drar folk i den ekonomiskt viktiga turistbranschen och författaren vill höja varnande fingrar mot gigantiska betongbjörnar. Storstäderna lyser i princip med sin frånvaro. Tristessen finns i provinsen.

Tappat kondisen?

Även tornerspelen i Hova, Esais Tegners födelsehus och diverse runstenar utmålas som trista företeelser vilket de naturligtvis är för den oinsatte och ointresserade.

Den som har intresse av att ta sig upp på Kvarntorpshögen till fots är naturligtvis intresserad av en bra och tillförlitlig trappa, sponsrad som den är av hundratals kumlabor. Men en trist utmaning är den förstås för den som inte orkar.