Full fart på Kumlasystrar

hos Stocksätters IF i Hallsberg

Lillasyster Erica håller kollen på storayster Malin. Foto: Anders Björk

FRIIDROTT: Det finns ingen friidrottsklubb i Kumla, men visst finns det aktiva friidrottare! Drygt 30 kumlingar får åka till Stocksätters IF i Hallsberg när de vill träna. Två av dessa är systrarna Lignell, storasyster Malin är löpare medan lillasyster Erica är tränare i klubben.

Det är relativt ödsligt när Kumlanytt besöker Transtensvallen i Hallsberg där fotbollsplanen omringas av löparbanor, höjdhopparmattor, längdgropar och annat som hör friidrotten till. Här har Stocksätters IF bedrivit sin verksamhet länge. 1967 bildades klubben och tillsammans med KFUM örebro och Glanshammars IF är den en av länets största friidrottsklubbar.

Drygt 100 medlemmar har man för närvarande, 60 av dem aktiva och uppskattningsvis en tredjedel av klubbens medlemmar kommer från Kumla. 19-åriga Malin Lignell är en av dem och yngre syrran Erica en annan. Systrarna är på plats på Transtensvallen dagen till ära för ett förmiddagspass och för att finslipa Malins form inför Junior-SM i Sollentuna som väntar till helgen.

Erica blev tränare tidigt

Trots sina 17 år, fyller 18 i höst, är Erica Lignell en rutinerad friidrottstränare. När hon var tolv år skadade hon sig på ett träningsläger på öland, de övriga ledarna tyckte då hon kunde hjälpa dem och sen dess är hon fast. Vid 14 års ålder fick hon en egen grupp att träna och nu tre år senare är hon utbildad kursledare i friidrott och har hand om huvudgruppen i Stocksätters IF.

- Det ger väldigt mycket tillbaka, känslan att vara med och se hur andra utvecklar sig och skulle jag ha en dålig dag och åker ner till friidrotten får jag så mycket positivt tillbaka från ungdomarna att jag glömmer allt annat.

Hur ser du på din framtid?

- Jag skulle vilja jobba heltid med det här. Vi hade friidrottsskola i somras och jag kände då att det är med ungdomar jag vill jobba. Jag älskar jobba med ungdomar säger Erica Lignell som snart går in på sitt sista år som gymnasielev.

Malin Lignell - orkar hålla farten.
Sprint-Malin fascineras av Moa Hjelmer

Ericas storasyster Malin har hållt på med friidrott sen hon var nio år och det är grenarna 200 och 400 meter som gäller för henne.

- Jag följde med en granne som höll på till träningen första gången och mina föräldrar har aldrig behövt tjata på mig om att jag ska hålla på så jag måste tyckt det varit kul.

Malin berättar att hennes styrka som löpare är att orka hålla farten uppe, det hon behöver förbättra är explosiviteten från start. Favoritgrenen är 200 meter, även 400 meter går an men det är lite för mycket taktik för Malins smak som föredrar de fartfyllda korta loppen.

- Det är kul att se hur man utvecklas och även om jag inte direkt har någon idol var det häftigt att se Moa Hjelmers genombrott nyligen, då hon vann EM Guld på 400 meter. Hon var aldrig någon jättetalang som ung men det är kul att se att hård träning kan ge sån utdelning. Det är inspirerande!

Vad är din målsättning?

- Jag vill bli bättre, jag vill bli så bra att jag kan springa i en SM-final och jag är inte där än, men om två år kanske säger en förhoppningsfull Malin Lignell till Kumlanytt. En av många kumlingar tävlandes för Stocksätters IF.

Klubben saknar förråd

och omklädningsrum

Förutsättningarna är långtifrån ultimata för att bedriva en bra verksamhet för Stocksätters IF.  Läktare, omklädningsrum och förråd behöver ett rejält ansiktslyft. Problemen har påtalats för ansvariga i Hallsbergs kommun en längre tid, men ingenting ser ut att hända.

Under de gamla läktarbräderna får klubben hitta plats för sina redskap.
Ett handfatt fick monteras bort i skrubben för att få plats med några av mattorna. Foto: Erica Lignell

örjan Frisén arbetar som ledare i Stocksätters IF och har gjort så under flera år, men en uppenbar frustration över yttre omständigheter gör sig synlig när jag ber honom beskriva hur klubben trivs i Hallsberg.

- Löparbanorna är bra, men vi har ingenstans att byta om, de aktiva tvingas byta om hemma innan de kommer hit och vi har alldeles för lite förråds-utrymme och så har det varit jättelänge.

Men ni har väl en del omklädningsrum på området?

- Ishallen har ju en del, men hockeyn är livrädda för att släppa in andra där och sen de byggde konstgräsplanen räcker inte omklädningsrummen till. Det är många lag som kommer hit och tränar på den. Vi har haft två-tre möten med kommunen om att anläggningen verkligen behöver en upprustning, men det har inte resulterat i nånting.

- Men det mest akuta för oss är att få nya förråd, det finna alldeles för lite plats för de saker vi har. Förra året hade vi inte plats att ta in höjdhopparmattan så den låg ute och var tvungen att saneras sen för allt mögel.

Kommer det hända någott inom snar framtid då?

- Det tvivlar jag på. De ansvariga säger att det finns med på deras lista men det har de sagt sen 2009 nu, det händer väldigt lite!

Hur mår Stocksätters IF annars?

- Det går upp och ner med intresse i alla klubbar och just nu är det lite ner för oss. Men det kommer att vända, nu har vi några nya friidrottsstjärnor på gång i Sverige och sånt skapar intresse. När Susanna Kallur var som bäst för några år sen kom det hit massor av nya ungar och alla ville lära sig springa häck, säger örjan Frisén till Kumlanytt.