Ericsson: 200 ska bort i Kumla

Ericsson har inlett MBL-förhandlingar om nerdragningar med 200 jobb vid fabriken i Kumla, i huvudsak produktion och leverans av basstationer och administration.

På förmiddagen fick Kumlas kommunledning beskedet och vid 14-tiden informerades de anställda om företagets åtgärder.

Vid en presskonferens förklarade Jan Wassenius, ansvarig för Ericssons leveranser över hela världen, att produktion av "mogna", dvs färdigutvecklade, produkter ska ligga närmare marknaderna i andra länder. I Kumla ska man därför ta hand om nya produkter, industrialisera dem i kortare serier. Och då menar ledningen att färre behövs i fabriken.

Anders Bergstrand, platschef vid Kumlafabriken,  trodde inte att frivilliga avgångar skulle lösa  övertaligheten. Därför  kommer  Ericsson i morgon lämna in ett varsel till Arbetsförmedlingen i Kumla om att 200 anställda ska bort, 35 tjänstemän och 165 medlemmar i Metall.

Facken kritiska
Fackföreningarnas företrädare är klart kritiska:

- Vi har inget emot att effektivisera men när det gäller varslet har företaget överreagerat, säger Morgan Gustafsson, vice ordförande i IF Metalls fackklubb i Kumla.

- Man kanske är dumsål bitvis i det här, säger Bo Johansson, klubbordförande för tjänstemännen i Unionen. Det har varit ett oerhört tryck från ledningen att besparingar ska genomföras. Och då är ju mellancheferna goda soldater och genomför detta.

Hur många som i slutändan tvingas gå avgörs när de lokala MBL-förhandlingarna är klara. Enligt platschefen Anders Bergstrand ska åtgärderna vara genomförda inom nio månader till ett år.